2017.10.09.

Vissza a Holdra – az USA új tervei

Amerikában a politikusok nem fűt-fát, hanem Holdat-Marsot ígérnek az embereknek – Mike Pence alelnök a múlt héten az USA megújult Nemzeti Űrtanácsa rendezvényén bejelentette, hogy az amerikaiak vissza fognak térni a Holdra, s onnan lépnek majd tovább a Mars felé. A tervek szerint ennek során nem csak a zászlót és a lábnyomaikat hagyják majd a Hold felszínén, hanem megépítik a majdani marsi utazások bázisaként szolgáló létesítményeket. Ugródeszkaként fogják használni a Holdat, a jövő hosszabb űrutazásaihoz kiképzőközpont, valamint a kereskedelmi- és nemzetközi űrkapcsolatok terepe is lesz egyúttal. Amerika meg akarja tartani vezető szerepét a világ űrkutatásában, azt a szerepet, amit már majdnem hagytak kicsúszni a kezükből azzal, hogy más országok konkrét és sorra megvalósuló terveivel szemben az USA az ezredforduló óta nem rendelkezett űrkutatási jövőképpel. Az Űrtanácsnak 45 napon belül kell benyújtani a javaslatait Trump elnöknek.
Az űrkutatás előtérbe hozatala nem csak gazdasági, hanem nemzetbiztonsági kérdés is, az Űrtanács feladata lesz az is, hogy a civil, kereskedelmi és katonai érdekeket összhangba hozza.

Pence hangsúlyozta, hogy az USA 45 éve (amióta véget ért az Apollo-program) nem küldött űrhajóst messzebb, mint a Nemzetközi Űrállomás keringési magassága. Dan Coats, az USA Nemzeti Hírszerzési Igazgatóságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az USA uralmát azért kell fenntartani, nehogy az ellenfelek fölénybe kerülve ártani tudjanak az amerikai népnek. A tanácsülésen kitértek arra is, hogy milyen polgári, kereskedelmi és biztonságpolitikai kérdések vetődhetnek fel, s az űr militarizálásával kapcsolatos félelmek kapcsán J.F. Kennedy híres 1961-es kongresszusi beszédének (amelyben a holdutazást megígérte) szavait idézte James Ellis: „Rajtunk múlik, hogy a világűr a béke óceánja vagy rettenetes hadszíntér lesz.”
A Lockhead Martin vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy erős kormányzati irányítás és biztos, hosszú távú politikai szándék és nagyszabású program szükséges ahhoz, hogy az ipar is tudjon beruházni, fejleszteni és újítani.

Eredeti cikk ITT olvasható.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: