2018.01.12.

Utazzunk át az Orion-ködön!

Az egyik legismertebb és legkedveltebb csillagászati objektum a nagy Orion-köd, amelyet szabad szemmel is láthatunk, a részleteit azonban csak távcsővel figyelhetjük meg. A Hubble űrtávcső látható fény tartományában, s a Spitzer űrtávcső infravörösben rögzített felvételei segítségével a NASA munkatársai elképesztően látványos háromdimenziós „útifilmet” készítettek a ködről.

A videót teljes képernyőn, HD-ben nézzük meg!

A köd csillagbölcsőde, az újonnan születő csillagok, a körülöttük az erős sugárzástól felizzó különféle gázok látványos bemutatása ismeretterjesztési céllal készült, az űrtávcsövek segítségével született felvételeket hollywoodi technikával dolgozták fel. Az átrepülés során bepillantást nyerhet a néző a világegyetem valódi jellegzetességeibe, azzal, hogy mélységet és belső szerkezetet kapott a fotókról jól ismert Orion-köd, mind az oktatást segítheti, mind pedig inspirálhatja az embereket. Az infravörös felvételek bedolgozásával a látható fényen túli részletek sokaságát is megpillanthatjuk, s egyúttal azt is könnyen érthetővé teszi, hogy miért van szükség a látható tartományon kívül más hullámhosszakon készült felvételekre is az univerzum működésének megismeréséhez. A háromdimenziós szerkezetet a csillagászok és a látványtervezők közösen alkották meg, modellezve a köd szerkezetét, s erre a szerkezetre dolgozták rá először a Hubble, majd a Spitzer felvételeit. A Hubble által látott objektumok jellemzően sok ezer fok hőmérsékletűek, a Spitzer felvételein viszont a jóval hűvösebb, csupán néhány száz fokos régiók is láthatóvá válnak. A Spitzer átlát a porfelhőkön, s feltárja a bennük, illetve mögöttük rejtőző csillagokat, s azokat a objektumokat is észlelhetővé teszi, amelyek infravörösben erősebben sugároznak, mint látható tartományban.
A 3D látványosság a nézőt ahhoz is hozzásegítheti, hogy a normál fotók alapján is könnyebben el tudja képzelni egy izgalmas csillagászati objektum valós küllemét.
Az Orion-köd kb. 1350 fényévre van tőlünk (ez azt jelenti, hogy amit ma látunk belőle a Földről, az a fény akkor indult el, amikor Kínában megjelent az első papírpénz, vagy amikor az arab flotta először vette ostrom alá Konstantinápoly városát), s maga a köd mindössze 2 millió éves. Az újszülött és még születőben lévő csillagok, s a körülöttük kavargó gázok-porok abba is bepillantást engednek, amilyen a születőben lévő Naprendszerünk régiója lehetett 4,5 milliárd évvel ezelőtt.
Az elkészült film egyike a NASA Universe of Learning (Tanulás univerzuma) programjában készülő látványos bemutató videóinak, amelyekben a tudományos eredményeket emberközelivé téve a csillagászok, asztrofizikusok munkájának eredményeit.

Eredeti angol nyelvű cikk ITT található.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: