2019.01.08.

Üstökös-szerű aktivitás a (6478) Gault kisbolygónál

Az elmúlt órákban egy kisbolygó szokatlan, üstökös-szerű aktivitása hozta lázba a Naprendszer kisméretű égitestjei iránt érdeklődő csillagászokat.
K. W. Smith (Queen’s University, Belfast) és L. Denneau (University of Hawaii) arról számolt be a CBET 4594. számában, hogy az ATLAS égboltfelmérő program keretében Smith által január 5-én készített 7x30s-es összegképen a (6478) Gaultkisbolygóból egy 135 ívmásodperc hosszú csóva kiáramlása látszik.

Utólag kiderült, hogy már a dec. 8-i képeken is látszott egy 30″-es csóva. Az ATLAS által tavaly januárban készített képeken még nyoma sincs a csóvának. Az előzetes elemzések szerint a kisbolygó anyagkibocsátása vagy az aktivitás kezdete 2018. november elejére tehető.

A Pan-STARRS1 égboltfelmérő program keretében R. Weryk által készített fotókon is jól látszik a csóva. Emellett ők is megerősítik, hogy 2010-ig visszamenőleg nem tapasztaltak hasonló aktivitást a kisbolygónál.

A kanadai-francia-hawaii távcsővel készített fotó a (6478) Gault kisbolygó csóvájáról (forrás: Richard Berry facebook oldala, Henry Weiland közvetítésével) 

Azt követően, hogy Richard Berry (Henry Weiland közvetítésével) a Facebookon közzétett egy a kanadai-francia-hawaii távcsővel készített fotót az aktív kisbolygóról, Alan Hale is ráállította az kisbolygóra a Las Cumbres Observatory dél-afrikai állomásának 1 méteres távcsövét. A 2018. január 8,02UT_kor készített 5 perces képen 4,1 ívperc hosszú csóva látszott.

Jól látszik a 4,1 ívperces csóva az Alan Hale által készített 5 perces felvételen.

Érzékeny érzékelővel felszerelt nagyob távcsövekkel, esetleg távoli elérést biztosító műszerekkel (pl. iTelescope.net, Slooh) érdemes lehet megpróbálni észlelni a szokatlan, üstökös-szerű aktivitást mutató kisbolygót. Az előrejelzések szerint a (6478) Gault kisbolygó fényessége a mostanában 18,7 magnitúdó, de a mostani aktivitás miatt ennél fényesebb is lehet. Frissítés: Daniel Bamberger írta az egyik facebook-csoportban, hogy november elején a Catalina égboltfelmérő program fotóin 17,2 magnitúdó körülinek mérték a kisbolygó fényességét, ami kb. 2 magnitúdóval fényesebb az előrejelzett fényességnél. Kérdés, hogy ekkor már aktív volt-e az a kisbolygó, vagy esetleg azóta még tovább fényesedett?
A  C. S. Shoemaker és E. M. Shoemaker által még 1988 májusában felfedezett (6478) Gault kisbolygó jelenleg az Északi Vizikígyó csillagképben figyelhető meg.

About the Author: