2017.11.07.

Szombaton indul a Cygnus az Űrállomásra

November 11-én, szombaton magyar idő szerint 13:37-kor indul a Wallops támaszpontról az Orbital ATK szállítóhajója az ISS-re. A szállítóhajót az idén januárban elhunyt Gene Cernan után S.S. Gene Cernan -nek nevezték el – Cernan volt az utolsó űrhajós, aki a Holdon járt.
A Cygnus (CRS OA-8E) fellövéséhez az Orbital Antares 230 rakétáját veszik igénybe, a rakéta első fokozatában az orosz RD-181-es hajtóművel (ez a modernebb hajtómű váltotta ki a 2014-es robbanás okaként megnevezett régi AJ-26 – orosz nevén NK-33 – hajtóművet).

A Cernan-ről elnevezett szállítóhajó kb. 3,5 tonnás rakománnyal repül az űrállomásra, a rakományban élelem, különféle ellátmányok, és számos kísérlethez szükséges anyagok lesznek. A hajó befogását hétfőn a Canadarm-2 segítségével Paolo Nespoli végzi majd el Randy Bresnik asszisztál a befogáshoz. A kísérleti anyagok közt lesz mikrogravitációs környezetben elvégzendő antibiotikum-rezisztencia vizsgálathoz szükséges csomag, egy pillangósvirágú növények nitrogénmegkötését vizsgáló kísérlethez készült csomag, egy további, lúdfű növekedését vizsgáló csomag. A legérdekesebb talán a lisztbogarak űrbéli életciklusát vizsgáló csomag lesz, ugyanis a lisztbogár, lárváinak nagy fehérjetartalma miatt a jövőben az ember számára alapvető fehérjeforrásként szerepel az állati húsokat kiváltó táplálékok tervei közt, és ha az űrben is nevelhető, akkor ez a hosszú távú űrrepülések során is fontos tápanyagokat adhat majd az űrhajósoknak. Ezeken kívül cubesat típusú nanoműholdakat is visz a szállítóhajó az ISS-re, ezeket majd december 4-én, az űrállomásról leválása után, de a légkörbe visszatérése előtt dobja le a Cygnus.

A fellövést természetesen közvetíti majd a NASA TV
(https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public)

További kapcsolódó angol nyelvű cikkek ITT és ITT.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: