2018.06.28.

SpaceX szállítóhajó indul pénteken az ISS-re

Június 29-én pénteken, magyar idő szerint délelőtt 11:42-kor indul Floridából a SpaceX 15. szállítóhajója, a Dragon CRS-15, számos tudományos műszerrel, köztük az ECOSTRESS-szel a fedélzetén (erről korábbi cikkünkben írtunk).

A Dragon fedélzetén lesz egy mesterséges intelligenciával ellátott interaktív berendezés is, amelyet most fognak majd tesztelni, s jövőbeni, hosszabb távú űrutazások során a legénységet szolgálja majd, társaságot biztosít, valamint a napi feladatokban is támogatást nyújt, tanulási képességének köszönhetően.
A CIMON nevű eszközt az Európai Űrügynökség és a német DLR megbízásából az Airbus, az IBM, és a müncheni Ludwig-Maximillian Egyetem csapata készítette, s egy lebegő, repülni képes „golyó” lesz, amely a beszívott környezeti levegőt meghatározott fúvókéin kifújva tud majd a kívánt helyre lebegni az űrállomáson. Az eszköznek arca is lesz, hogy ezzel is barátságosabbnak tűnhessen az űrhajósok szemében, s a beépített Watson AI biztosítja a mesterséges intelligenciát. A most induló teszt-eszközt már előzetesen összeismertették Alexander Gerst német űrhajóssal, akinek a CIMON már ismeri a hangját, a szava járását és az általa használt rövidítéseket is.

Ezen felül egy diákok által összeállított „kert” is utazik, amelyben wasabit, egy új salátafajtát, miniatűr növekedésű bordáskelt (közismertebb nevén pak choi-t), és egy vörös levelű fodros kelt is termesztenek majd az ISS fedélzetén, szintén teszt jelleggel. A növényeket a NASA-val régebb óta együttműködő floridai Fairchild Botanikuskert biztosította.

Egerek is űrhajóssá válnak ismét, mégpedig abból a célból, hogy a súlytalanság bélflórájukra kifejtett hatását vizsgálják majd, szám szerint 20 egér, ezek fele 30 napig, másik fele 90 napig vesz majd részt a kísérletben, s közben számos fiziológiai tulajdonságukat, továbbá az alvás-ébrenlét ciklusukat is mérik, valamint az ürülékeik alapján a bálflóra reakcióit is. Az egerek lakhelyén felszerelt videokamera a viselkedésüket is rögzíti, s a felvételeket a földi kutatócsoportnak továbbítják majd.

Egy rákkutatási kísérletben sejttenyészet segítségével a daganatok érképző mechanizmusát tanulmányizzák majd egy fejlesztés alatt álló, érképződést gátló rákellenes szerrel, s a kísérletekből azt várják, hogy a szert alacsonyabb mellékhatásúvá lehet majd fejleszteni.

A játékos kémia iránt érdeklődők számára nem ismeretlenek a „kémiai kertek”, amelyek fémsók segítségével pl. nátrium-szilikát (vízüveg) oldatban növényszerűen növekvő képződményekből állnak. A földi gravitáció és az ISS fedélzetén lévő közti különbség hatásait fogják vizsgálni e képződmények növekedésére (1992-ben az Endeavour fedélzetén volt már egy ilyen kísérlet, azonban az csak 20 másodpercig tartott). A mostani kísérletet úgy végzik majd el, hogy teljesen azonos kiindulási anyagokkal a földi laborban is elkészítik majd a „kertet”, a végeredményeket így össze lehet majd hasonlítani.

A Dragon fellövését a szokásos csatornákon követhetjük majd:
NASA 1
NASA 2

Eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

 

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: