2019.05.29.

SpaceX Starlink műhold átvonulás London fölött

Tegnap este tubus közelébe jutottam kicsit, tiszta egünk volt Londonban így gondoltam megpróbálok elkapni párat az „átkos” Starlink műholdakból. Két raj volt várható, először a leader majd a trailer. Az utóbbiból egy fényesebbet láttam mindössze szabad szemmel, a keresőn semmit (de lehet nem néztem jó irányba). Az előbbiből viszont 23-at sikerült megcsípni és valóban nagyon fényesek. Az egy dolog, hogy Londonból nem volt szabad szemes a fényszenny miatt, de a keresőn nagyon is jól látszottak.

A Heavens-Above előrejelzéséhez képes jó 4-5 percet késtek, de az égi térképen ott voltak ahová jósolták. Ennyi volt a szerencsém, az Arcturus alatt nézelődtem mikor az egyik épphogy áthúzott a látómezőm szélén.
Onnantól csak követni kellett a forrást, ugyanis nem pont ugynazt az útvonalat követték. A kezdeti referenciacsillagtól felfelé távolodtak a zenit irányába, így folyamatosan korigálnom kellett a kézivezérlővel merre néz a távcső.
Nem számoltam őket menet közben, de nagyon örültem mikorvégül 23-at sikerül megszámlálni.

Közben azért az elmúlt napokban én is okosítottam magam a témában, olvasgattam mit írnak a tőlem okosabb vagy kompetensebb emberek és valóban problémás lesz a dolog. Nem csak a SpaceX részéről (ami persze önmagában is óriási extra zavaró eszköz-tömeget jelent), hanem a tény hogy sorbanállás van. A SpaceX-en kívül még legalább 2-3 cég dédelget hasonló terveket és ha ők is hasonló mennyiségű műholddal árasztják el az alacsony földkörüli pályát, az tuti meg fogja bosszúlni önmagát.

A technológiai fejlődés híve vagyok, ezért is ágáltam kicsit a csoprt néhány tagjával korábban. De bevallom több kárt fog okozni, mint hasznot jelen állás szerint.
Pesze azóta hallani olyan visszhangokat, hogy Musk arra utasította a csapatot, hogy jöjjenek elő valamilyen olyan napelem borítással, ami majd csökkenti a fényvisszaverő képességet, stb. Valamint olyat is hallottam, hogy az eredeti 12000 helyett 3000-4000 műholdból megpróbálják összehozni a dolgot, ami már nagy előrelépés lenne.

Meglátjuk merre halad a dolog, még kezdeti fázisban van így lehet tudják módosítani a terveket úgy, hogy mindenki jól járjon.

Felszerelés:
Skywatcher 72/420 ED Apo refraktor
Skywatcher Allview állvány
Zwo ASI 224 MC színes kamera

Nagy Szabolcs

About the Author: