2017.12.12.

SpaceX fellövés 12-én, hazatérő legénység 14-én

Frissítés 2017.12.12

******A SpaceX Dragon fellövését egy nappal eltolták, legközelebbi alkalmas időpont magyar idő szerint 13-án, szerdán 17:24-kor lesz.*****

Kedden, december 12-én magyar idő szerint 17:46-kor indulhat a Nemzetközi Űrállomásra a következő szállítóhajó, a SpaceX Dragon CRS-13. A meteorológiai előrejelzés egyelőre kedvező, 90%-ban várnak a fellövéshez megfelelő időjárást.
A szállítóhajó kb. 2,5 tonna ellátmányt, kísérleti anyagot és berendezést visz fel az űrállomásra, ahova közel 3 napos út során ér majd fel. (Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha a hazai időjárás a vártak szerint alakul és szerda este megritkul a felhőzet, akár megpillantani is lesz esélyünk majd a Dragon-t.) Péntek délben (magyar idő szerint) fogja majd be a Dragon-t Joe Acaba és Marco Vande Hei a Canadarm-2 segítségével, majd a hajó a Harmony modulon január 13-ig kering majd az Űrállomással.
Az esemény érdekessége, hogy mind a hordozórakéta Falcon-9, mind maga a Dragon újrafelhasznált eszközként repülhet: a mostani Falcon idén júniusban, a Dragon pedig 2015-ben repült először.

14-én hazatér három űrhajós: Paolo Nespoli, Randy Bresnik és Szergej Rjazanszkij a Szojuz MSz-05 fedélzetén érkezik haza a kazah pusztába. Az Űrállomás parancsnoki tisztségét 13-án, szerdán délután veszi át Bresnik-től Alekszander Misurkin, majd magyar idő szerint csütörtökön, 14-én reggel 6:14-kor a Szojuz leválik az Űrállomásról. A landolást reggel 9:38-ra várják.

Mindkét eseményt élőben követhetjük a NASA TV adásában ITT.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: