2017.08.12.

SpaceX Dragon fellövés 14-én

A sorban következő SpaceX Dragon (CRS-12) fellövését hétfőn, augusztus 14-én este, magyar idő szerint 18:31-kor nézhetjük meg, ha az időjárás kedvez az időpontnak (NASA TV közvetítésben, természetesen https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public ). Az LC39A kilövőállásról indul a szállítóhajó a Falcon-9 rakéta segítségével, a Falcon visszatérését is nyilván megnézhetjük majd a szokásokhoz híven.
Amennyiben ezen a napon nem jó az időjárás, másnap elvileg van még egy fellövési lehetőség, utána viszont várnia kell a SpaceX-nek, mivel 17-én orosz űrséta lesz, és a szállítmány érkezését ehhez kell időzíteni. (Elvileg a Dragon képes 24 óra alatt eljutni az Űrállomásig, de technikai probléma közbejöhet, ami miatt késhet a hajó, s az űrsétát nem lehet elhalasztani, a fellövést igen.)

A kishajó ismét számos kísérlethez szükséges berendezést szállít az ISS-re, illetve megint utazik néhány egér is az űrállomásra, valamint a következő űrsaláta-terméshez szükséges vetőmagokkal beültetett közeget is felviszik majd vele.

A legérdekesebb azonban a CREAM (Cosmic Ray Energetic And Mass) nevet kapott, kozmikus sugárzást mérő berendezés: a világűrből eredő nagy energiás részecskék detektálását évek óta óriás sztratoszféraballonok segítségével végezték vele az Antarktisz felett, azonban a pontosabb mérésekre a légkörünkön kívül van csak igazán lehetőség. A Marylandi Egyetem által készített mérőberendezés meglehetősen nagy: 1258 kg-os, nagyobb hűtőszekrény méretű (1.85 m x 0.95 m x 1 m), az ISS-hez érkezést követően a japán Kibo modulon szerelik majd fel. Az Antarktisz felett már 7 ballonos repülés során sikeresen használt (minden repülést követően felújított) eszközt űrképessé kellett tenni, ehhez az eredeti műszertervekhez képest kisebb módosításokat végeztek rajta, majd természetesen tesztelték is. Az űrbéli működését minimum 3 évesre tervezik, az üzemeltetése nem igényli az ISS személyzetének közreműködését, az adatait pedig közvetlenül a földi irányítócsapatnak küldi majd.

Sajnos a Dragon megpillantására hazai égboltról nem lesz most lehetőség, mivel a fellövés tervezett idejére már nem felettünk visz el az ISS útja s csak a hónap legutolsó napján tér vissza az egünkre.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: