2019.03.08.

Sikeresen teljesítette a küldetését a SpaceX Demo-1

A legénység szállítására alkalmas Crew Dragon első, még emberi utas nélküli egy hetes tesztküldetése teljes sikerrel zárult.
A március 2-án indult útjára a Nemzetközi Űrállomásra, ahol 4-én dokkolt a nemrégiben felszerelt dokkoló egységen. Ma, március 8-án magyar idő szerint reggel 08:32-kor vált le az Űrállomásról, s 4 kis hajtóműmanőverrel eltávolodott tőle, majd megkezdte lassú süllyedését légkörünkbe.

A fékező manőverre 13:45-kor került sor, s az Atlanti-óceán vizébe 14:45-kor csobbant bele az űrhajó. A teherszállító Dragon a Csendes-óceánba szokott leérkezni, ám az emberes küldetések a Florida közeli vízben érik majd el a Földet, így a mostani tesztküldetésben is ezt a helyszínt használták. A SpaceX hajói a leérkezés várható helyszínén várakoztak a Crew Dragon-ra, a hajók mellett kisebb motorcsónakok várták a leérkezést. Az űrhajó landoló kapszulája a tervek szerinti időpontban nyitotta ki először a kisebb fékezőernyőit, majd ezt követően a négy fő ernyőt, amelyek segítségével igen komótos sebességre lassulva lebegett a vízfelszín felé. 14:45-kor a szállítóhajó elérte az óceánt, az ernyői a vízbe simultak, s ekkor már úton is volt felé a motorcsónak, amelynek feladata a kapszula egyenesbe állítása (amennyiben oldalra dőlne), hogy a begyűjtő hajó majd beemelhesse a fedélzetére.

A SpaceX azt ígérte, hogy a visszaérkezés során az űrhajósokra nem fog nagyobb érezhető erő hatni, mintha egy hullámvasúton utaznának, a látottak alapján ezt az ígéretet is teljesítették.
A tökéletesen végrehajtott tesztküldetés sikere után adatelemzés következik, amelynek része a hajó „utasa”, a szenzorok sokaságával felszerelt Ripley nevet kapott bábu, az őt ért hatások, terhelések elemzése az élő űrhajósok utazásában fontos körülményeket segít majd optimalizálni.

Az első emberes küldetésre, ami még mindig teszt lesz, júliusban kerülhet sor, amennyiben a mostani küldetés adatelemzése nem tár fel semmi kockázati tényezőt.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: