2018.08.13.

Perseida meteorraj észlelése kicsit másképp

Györgyi Gábor barátom ismét bemutatta, hogy az amatőrrádiózással is lehet „amatőrcsillagászkodni. Ezúttal a Perseida meteorrajt „kapta lencsevégre”, azaz hullámhosszvégre.

Íme egy audiófrekvenciás spektrumkép:

Ez egy kis magyarázatra szorul a kép, leglábbis feltételezem, én sem értettem, mivel nem vagyok amatőrrádiós, hogy mi is van a képen:

Györgyi Gábor: „Ez egy koordináta rendszer. A függőleges tengely az idő, a vízszintes a hangfrekvencia. Amennyiben a jel többségi része az 1000Hz felett van, akkor a meteor hozzánk képest közeledve semmisült meg. Ilyenkor a felvételen lévő fütty mélyből emelkedik a magasabb hangtartomány felé. Amennyiben a hang magasból mélyül, a meteor hozzánk képest távolodva semmisült el. Doppler jelenség a hétköznapi életben, élő példával: út szélén állva az állandó sebességgel közeledő autó hangját emelkedni halljuk,majd miután elhaladt, távolodik mélyül. Tömören a Graves rendszerről. Lényegében a francia légierő műhold megfigyelő rendszerének része, Albion mellett található helyileg. Nagyon leegyszerűsítve egy felfele sugárzó URH radarról van szó. Amikor egy elégő meteor kerül a rádióhullám elé, akkor az elégés nyomvonalában pár másodpercre egy „tükör jellegű” felület keletkezik. Csillaghulláskor a radar jele, a meteor beesési szögétől függően hallhatóvá válik, több ezer km-re is. Az URH frekvencia terjedése a fényéhez hasonlít. Pár technikai adat: A radar frekvenciája publikus (143,050MHz). Az egyszerűség kedvéért szándékosan melléhangoltam 1KHz-el, így jobban érzékeltethető a Doppler hatás. Rádió:Yaesu FT-991 amatőrrádió Antenna:Diamond X-300N üvegszálas vertikál 12m a földszinttől.”

Emelkedő közeledő:

A rádióról egy kép:

És akkor halljuk a felvételt:

 

HZs

About the Author: