2018.09.12.

Péntek este indulhat a japán szállítóhajó az ISS-re

A HTV-7 jelű japán automata szállítóűrhajót eredetileg a hét elején, kedden indították volna, azonban a japán űrhivatal követőállomása felett épp akkor haladt át egy tájfun, így nem tudták volna az irányítást biztosan megoldani. Azonban úgy tűnik, hogy most végre megfelelő időjárás uralkodik mind a kilövés helyszínén (a Tanegasima Űrközpont térképen), mind pedig az irányítók egyik földi rádiós követő állomásán, ami jóval délebbre, Guam szigetén van.

Az összesen 6,2 tonna hasznos teherrel útnak induló, sörös dobozra emlékeztetpő hajó magyar idő szerint szombat este 18:52 -kor startol majd a japán H-2B kétfokozatú hordozórakétán.

A Kounotori, vagyis Gólya nevű szállítóhajó fontos küldetésben utazik, bár nem csecsemőket, hanem új Li-ion akkumulátorokat visz az űrállomásra, amelyek a korábban használt és mára elöregedett nikkel-hidrogén akkumulátoroknál jóval hatékonyabban tudják majd tárolni az ISS napelemei által begyűjtött energiát. Az új akkumulátorok teszik majd lehetővé az űrállomás további bővítéseit is.
A szállítmányban számos tudományos berendezés lesz, pl. egy olyan, élettani vizsgálatoknál használható kesztyűs sterilbox is, amelyet a Life című tavalyi scifi filmben is láthattak (azok, akik képesek voltak végignézni az igen gyengére sikerült alkotást). Ezen felül az állomás utasainak életfenntartásában fontos légtisztító és oxigént előállító európai gyártású kísérleti berendezés, két amerikai, tudományos kísérleti műszerek befogadására alkalmas állványegység. Lesz egy olyan japán mintahordozó kapszula, amely a visszatéréskor elégő HTV-vel indul haza az űrállomásról, ám attól különválik és nem ég el a légkörben, hanem az óceánba hullik, így bármilyen, kisebb mennyiségű kísérleti anyagot vissza lehet juttatni benne a Földre.
Utazik egy olyan kísérleti hűtőberendezés is, amelyet majd a következő generációs műholdaknál terveznek használni, s most a japán Kibo modulba építve tesztelik majd. Felvisz a japán kishajó egy csomag Cubesat típusú nanoműholdat is a kibocsátásukhoz szükséges alegységgel együtt, a 3 műholdacska közt kettő az ionoszférát fogja vizsgálni, egy pedig kísérleti modul lesz a japánok által tervezett űrlift technológiához.

Természetesen az űrhajósok számára is visz fel a japán Gólya ellátmányt, s friss élelmiszert, és biztos, hogy a gyümölcsöket jobban várják az ISS utasai, mint az összes többi szállítmányt együttesen.

A HTV-7 18-án éjjel (kora hajnalban) érkezik meg az ISS-re, így, ha az időjárás engedi, talán a hazai űrhajóvadászoknak is sikerülhet megpillantani majd 16-án vagy 17-én hajnalban.
Mind a fellövést, mind a kishajó befogását közvetíti majd a NASA TV élő adásban.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: