2019.10.30.

Őszi madárvonulás az Űrállomáson: távozik a Gólya, érkezik a Hattyú

A japán HTV-8, Kounotori (fehér gólya) szállítóűrhajót november 1-jén szabadon engedik az ISS Harmony moduljáról. A Gólyát a Canadarm2 robotkar segítségével először földi távirányítással, majd Christina Koch és Jessica Meir űrhajósok helyi közreműködésével fogják elemelni az űrállomástól, a műveletre magyar idő szerint 18:00-tól kerül majd sor, a NASA TV közvetítésében láthatjuk is. A HTV-8 másnap a légkörbe lép és ott megsemmisül.

A szállítóhajó szeptember 24-én indult Japánból, s a legfontosabb rakománya az űrállomás új akkumulátoraiból állt, amelynek cseréje a régiek elavulása miatt szükséges, és folyamatosan végzik 2017 óta, az akkumulátorokat hatos csoportokban szállíthatja fel a japán hajó. Most a harmadik ilyen csoport volt soron, a szerelés utolsó fázisára novemberben kerül majd sor, Luca Parmitano olasz, és Andrew Morgan amerikai űrhajósok végzik majd el.

Útnak indul a Wallops Légitámaszpont űrkikötőjéből a Northrop Grumman Cygnus (hattyú) szállítóhajója, a hajó a tavaly elhunyt Alan Bean, egykori Apollo- és Skylab-űrhajós nevét viseli. Az elnevezést az is indokolja, hogy a Cygnus 50 évvel azután indul útnak, hogy az Apollo-12-vel Bean a Holdra léphetett, negyedik emberként.

Az indításra magyar idő szerint november 2-án, 14:59-kor kerül sor a tervek szerint. A Hattyú kb. 4 tonna rakományt visz az ISS-re, ebben tudományos kutatási felszerelés, az űrhajósoknak küldött ellátmány, és műszaki berendezések is lesznek. A Hattyút 4-én magyar idő szerint 10:45-kor fogja majd be Jessica Meir és Christina Koch, szintén a Canadarm2 segítségével.
Ha az időjárás engedi, akár meg is pillanthatjuk majd a Hattyút, 3-án és 4-én is hajnali ISS átvonulásaink lesznek, a 4-én hajnali a kedvezőbb, ekkor a szállítóhajó már közel is lesz az ISS-hez, alig 6 órával a befogása előtt. A NASA TV mind az indítást, mind a befogást közvetíti majd.

Angol nyelvű publikációk itt1, itt2 és itt3.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: