2017.09.06.

Nemzetközi Űrállomás a Vénuszhoz közel

Nemzetközi Űrállomás a Vénuszhoz közel

 

Eljött a szeptember és vele együtt a reggeli Nemzetközi Űrállomás (ISS) átvonulások időszaka is. Ilyenkor rendszeresen felkeresem a www.calsky.com weboldalt, hátha lesz a közelemben figyelemre méltó ISS átvonulás.
Napok óta rajta tartom a szemem a ma 8:57-re ígert Vénusz előtti tranziton, de sokszor az utolsó pillanatokban sem egyértelmű, érdemes-e felkerekedni avagy sem. A mai nap sem volt ezalól kivétel.
A reggeli Hold Einstein-kráter/Vénusz/Merkúr fotózásom  tervét sikeresen keresztül húzta egy jó adag morcona felhőzet, ilyenkor mindig félig bosszúsan mosolygok, ugyanis az összes arra érdemes időjós oldal tiszta időt írt. Így két gyors Hold-videóval a tarsolyban haza indultam.
Nagyon nem tűnt bíztatónak az égbolt még 7 – fél 8 magasságában sem, a Sat24 oldalon (http://en.sat24.com/en) oldalon inkább csak apróbb lyukak látszottak az egybefüggő felhőzeten. Mivel az összes aszto-cuccom már a kocsiban volt, így kockáztattam.

Jó 30 percnyi kocsikázást követően, 8 után 10 perccel megérkeztem a környékre. A középvonalra nem sikerül parkolnom, mert egyrészt kicsit kevés időt adtam magamnak, másrész lakott területen voltam és eléggé limitált volt az arra alkalmas helyszínek száma. Az időből nem akartam kifutni, így egy kisebb park mellett egy zsákutcában vertem fel a „főhadiszállást” és elfogadtam a tényt, hogy nem tranzit lesz belőle, hanem a bolygó mellett haladó ISS. 15 perc alatt készen állt a távcső, kollimálás is megvolt és a Vénuszt mindössze pár perc leforgása alatt sikerült megtalálni.  Közben a környéken lakók tágra nyílt szemekkel sétáltak el mellettem, a bátrabbja meg is kérdezte, hogy mi is volna ez a szerkezet és mit is csinálok valójában ott. Mivel én kérem nem olyan családból származom, becsületesen elmondtam mit keresek ott mi céllal jöttem…
Legnagyobb örömömre az ég teljesen kitisztult az átvonulás idejére, a tiszta „pamacs” egész komolyra nőtt időközben és ráadásul pont a megfelelő irányba haladt, úgy éreztem semmi sem állhat az utamba.

Részletek

Nemzetközi Űrállomás
A fent említett Calsky oldalról elmentettem az adatokat, melyből egy fontos információt azonnal tudni lehetett. Az ISS sokkal nagyobb lesz, mint maga a Vénusz – az előbbi látszólagos átmérője 50.3″ lesz átvonuláskor, míg a Vénuszé mindössze 12.2″. Ugyan volt egy korábbi átvonulás 5:45-kor is, de a Vénusz sokkal alacsonyabb pozíciója miatt az ISS is messzebb volt – 1038 km-re, látszólagos átmérője pedig mindössze 26.6″. Rádaásnak még borult is volt az ég…

Hosszabb gondolkodás előzte meg a döntést, melyik felszerelést használjam. Aztán úgy döntöttem végül, hogy megpróbálkozom a macerásabb, de jobb felbontást adó Skywatcher 250/1200 Flextube dobson rendszerű távcsővel. Erre a Zwo ASI120MM kameráját csatlakoztattam, továbbá a nyugodtabb felvétel érdekében egy vörös szűrőt is bevetettem.

Vénusz
Fényesség/vizuális magnitudó: -4.0
Látszólagos átmérő: 12.2 szögmásodperc („)
Megvilágítottság: 85.1%
Távolság: 205 millió km
Horizont fölötti magasság átvonuláskor: 47° 45′

Felvétel

Türelmesem (akkorra már körmök nélkül) mevártam, míg eljött a 8:57. Már egy perccel hamarabb elindítottam a felvételt, biztos ami biztos alapon. A telefonom futó Sky Safari alkalmazást a laptop kijelzőjére tettem, ami az ISS hozzávetőleges pozícióját mutatta. Megtörtént a nagy esemény, de nem láttam a képenyőn átsuhanni, pedig néztem a laptopot rendesen. Általában ez nem jó jel, ekkor elkezdett el motoszkálni a fejemben a gondolat, lehet túl messze tanyáztam le a középvonaltól és a látómezőmön kívül suhant el az ISS. Mivel egész napos idő lett addigra, nem akartam azonnal a videó visszanézésével tölteni az időt a tűző Napon, valamint alapvetően elkönyveltem, hogy eltoltam a dolgot.
Elpakoltam a felszerelést és közben azon morgolódtam, hogy tudom így benézni. Mivel úgy éreztem, hogy az ég is kifejezetten az én terveim miatt tisztult ki, bevallom egyre komolyabb csalódottság kezdett eluralkodni rajtam…
A kocsiban ülve azért nem bírtam ellenállni a kísértésnek, 100%-osan meg akartam győződni róla, hogy egy mikromiliméternyi kis ISS sincs a felvételen.
Erre ezt látom (eredeti felvételből kivágott részlet):

És akkor kicsit lassítva:

 

Teljesen felvillanyozott a látvány. Tudtam, hogy ez egy sikeres felvétel lesz. Ugyanis úgy tűnt elsőre, hogy a körülményeknek megfelelő expoidőt sikerült pont jól beállítani. Az ISS várható fényessége mag -1.2 volt, míg a Vénuszé mag -4.0, így hamar nyílvánvalóvá vált, ha az ISS-t nem szeretném se túl, se alul exponálni, akkor a Vénuszt kell úgymond „beáldozzam”, ergo túlexponálni. Ennek megfelelően próbáltam beállítani az expo/gain keverékét a Fire Capture programban. De nem gondoltam volna, hogy konkrétan finomabb részletek is mutatkoznak majd az Űrállomáson, mint a négy külön napelemtábla, a két radiátor vagy a Columbus/Kibo modulok.

 

 

Abszolút elégedett, már-már zavaróan széles mosollyal az arcomon vezettem haza. Régi vágyam, hogy a Vénusszal elkapjam az Űrállomást. Egyszer ugyan már sikerült, de azt nem nevezném sikernek, pláne a mostanihoz hasonlítva. Sokszor szívtam már a felhőkkel, altalában fordított írányban szokott elsülni a történet és csalódottan távozom a helyszínről.
Szerencsére ma nem így történt!

Nagy Szabolcs

About the Author: