2019.10.28.

Nemzetközi Űrállomás makett a Tate Modernben

Aki valamelyest ismer az tudja rajongásom határtalan, ha a Nemzetközi Űrállomásról van szó. Ma épp a közösségi média bugyraiban turkáltam, amikor Denis Huber ismerősöm oldalán egy érdekességre bukkantam. A Tate Modern – London egyik leghíresebb művészi kiállítási központja, melyben modern műalkotások széles tárházával találkozni – egy az űrállomáshoz köthető kiállítási tárggyal rendelkezik.
Igen ez itt most művészet, de szerintem számunkra mindenképp fontos jelentőséggel bír. Ugyanis amíg elmókáztam a fotózással és videózással, addig azért hallgattam a bámészkodókat és az emberek legalább fele egyből tudta, mi ez. A másik fele pedig elolvasta a falon lévő információt és onnan tudta meg, hogy ez bizony a Nemzetközi Űrállomás. Bevallom nagyon megtetszett a dolog és rá kellett jöjjek, akiket a dokumentum filmek és a híradások nem érnek el ebben a témában, azokat a művészet felől közelítve igenis el lehet érni a tudománnyal! Ki tudja, kiből mi váltja ki a tudományos érdeklődést.

A műalkotás címe: Tíz perc adás (Arra az időmennyiségre utal, ami alatt rádióval elérhető az űrállomás. Amatőr rádiócsillagászok rendszeresen csípnek el adatot – főleg fotókat – melyet az ISS sugároz).

Készítette: Jennifer Allora és Guillermo Calzadilla

Egy egész nagy méretű makett látható a 3. emeleten, az ISS valós mását láthatjuk drót ruhafogasból megformázva. Piszok jól néz ki és mindemellett majdnem teljesen élethű és pontos. Van egy-két dolog, amit ugyan nem értek hogy mi, melyik része lenne, de javarészt pontos és méretarányosnak is tűnik a műalkotás.

Készítettem pár fotót is, íme:

 

Nagy Szabolcs

About the Author: