2017.10.17.

Műholdkép rádióamatőr módra

Kedves barátom, Györgyi Gábor – aki egyébként rádióamatőr – küldött nekem a minap néhány érdekes műholdképet az Anglia felé tartó Ophelia hurrikánról. A képek érdekessége, hogy rádióval vette a műhold adását és azt kódolta képpé. A csillagászat kapcsán nagy előny a derültség, és itt kapcsolnám a cikket az amatőr csillagászathoz, hiszen ezzel percről percre nyomon lehet követni a derültséget, illetve azt, hogy épp közelít e felhőzet egy térség felé vagy nem. A képek:

A képaláírások ellenére beidézem Gábor sorait:

” A képeket a NOAA-19-es meteorológiai műhold lejövő adásából dekódoltam. Semmi ördöngősség,a dolog publikus. Az holdat az amerikai nemzeti óceán és légkörkutató szervezet (NOAA) üzemelteti. A kamera felbontása nem túl nagy,tiszta időben a Balaton is alig észlelhető,de nem is ez a célja. A frontok,felhőzetek mozgását lehet vele remekül megfigyelni. Kis technikai adatok: A műhold kb.másfél óra alatt kerüli meg a Földet, pályamagassága kb.800km, sebessége kb.7,4km/másodperc. A Föld forgása miatt a műhold max.4 alkalommal vehető naponta, alkalmanként egyre nyugatabbra tolódott útvonalon. Otthoni vétele sem bonyolult, egy kb.25 ezer Ft-os vevőkészülék, és egy akár házilag is elkészíthető antenna+számítógép vonalbemenet(hangkártya bemenet). Akit komolyabban érdekel keressen meg facebookon. „
Azért érdekes, legalábbis számomra, hogy egy 800 km magasan keringő műhold jeleit képpé alakíthatjuk otthon percek alatt és ilyen hihetetlen képeket kapunk. Esetleg felhasználhatjuk amatőr csillagászathoz is. Bár ha onnan nézem, hogy akár több millió, akár milliárd fényévre látunk el távcsöveinkkel, akkor ez már-már „természetes”,  hogy otthon műholdak adását dekódoljuk.
HZs

About the Author: