2018.12.01.

Mozgalmas időszak jön a Nemzetközi Űrállomáson

Hétfőn, december 3-án végre új személyzet indulhat útnak a Nemzetközi Űrállomásra. Az októberi, balsikerű fellövést követő vizsgálat megnyugtató eredménye és az azóta ugyanolyan hordozórakétán történt sikeres fellövések okán viszonylag rövid idő elteltével ismét szolgálatba állhat a Szojuz személyszállító hajója. Bajkonurból magyar idő szerint 12:31-kor indítják el a hajót, amelyen ezúttal három fő utazik: Oleg Kononyenkó orosz, Anne C. McClain amerikai és David Saint-Jacques kanadai űrhajósok. Az orosz kozmonauta legfontosabb feladata a felérkezést követően az augusztusban szivárgáson ért Szojuz-MSz9 külsejének űrsétás vizsgálata lesz még fent lévő orosz kollégája társaságában. A kanadai űrhajós asztrofizikus-mérnök-orvos illetve kereskedelmi pilóta végzettségű, öt nyelven beszél, űrhajóskiképzését 2011-ben fejezte be. Éveken át dolgozott már rádiós technikai támogatóként számos kereskedelmi küldetésben (Cygnus) illetve emberes küldetés során is. Dolgozott asztrofizikusként is, de a legutóbbi civil állásában családorvos volt egy kanadai sarkvidéki inuit települési központban. Az amerikai űrhajós hölgy katonai repülő- és helikopterpilóta, aki többek közt a második iraki háború idején számos bevetésen szolgált a seregben, a West Point-on gépész- és repülőmérnökként végzett, majd ehhez még egy nemzetközi kapcsolatok diplomát is szerzett, később a haditengerészet berepülő pilótája is volt, űrhajós kiképzését 2015-ben fejezte be.
A három friss űrhajós a fellövés után 6 órával, magyar idő szerint hétfő este, 18:31-kor fog dokkolni az Űrállomáson.

Miután a friss legénység megérkezik, szinte még ki se csomagolják a bőröndjeiket, a SpaceX szállítóűrhajója már startolhat Cape Canaveral űrkikötőjéből, a start tervezett ideje december 4-én, kedden, magyar idő szerint 19:38-kor lesz. A Dragon a szokásos ellátmányon túl számtalan tudományos kísérlethez szükséges műszert és anyagot szállít fel, illetve egy speciális berendezést, amellyel a korábbi évek során már elkezett tesztelést folytatják az automata űrhajós üzemanyagtöltés terén. Ezen túl még egy olyan mérőeszköz is kerül majd az Űrállomásra, amellyel a bolygónk trópusi és mérsékelt övi erdőségeinek 3D-s lidaros felmérését végzik majd el. A GEDI nevet kapott eszköz mérései alapján a világ erdőiben lévő famennyiségről s az erdők magassági felépítéséről is pontos képet kapunk majd. Fontos űr-orvosi kísérlethez szolgáló eszközöket és Caenorhabditis elegans nevű biológiai modellként dolgozó férgek lárváit viszik fel, a férgekben azokat a biológiai és molekuláris folyamatokat vizsgálják majd, amelyek az űrben töltött idő alatt az izmok sorvadásához vezetnek. A férgek „testvéreit” az űrbéli kísérletekkel párhuzamosan a Földön hasonló kezelésnek és vizsgálatoknak vetik majd alá, később, az űr-férgek hazaérkezése után a két csapatot összehasonlítják.

December 11-én hajtják végre majd a Szojuz MSz-9 vizsgálatához szükséges űrsétát, amelyet a két orosz kozmonauta, Oleg Kononyenkó és Szergej Prokopjev végez majd el, hat órásra tervezett munkafolyamatban.
December 19-én indulhat haza a most fenn szolgáló 3 fős legénység (Gerst, Prokopjev, Auñón-Chancellor), így a karácsonyt már talán otthon is tölthetik.

Természetesen a fellövéseket, a dokkolást az NASA TV  és a Roszkozmosz is élőben közvetítik majd.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: