2019.11.10.

Merkúr-átvonulás a Nap előtt november 11-én délután

Az év egyik legérdekesebb csillagászati eseménye lesz 11-én délután a részben hazánkból is megfigyelhető Merkúr-átvonulás. Az eseménynek nagyjából a felét láthatjuk, napnyugtáig, ha az időjárás lehetővé teszi. Igyekezzünk módot találni a megfigyelésre, mivel legközelebb csak 2032-ben lesz erre lehetőség! Reméljük, az időjárás lehetővé teszi, erre az előrejelzés alapján a nyugati országrészben kisebb az esély, itt a délutáni órákra felvonuló melegfronti felhőzet érkezhet, de talán mindent nem ront el.

Aki saját távcsővel rendelkezik, ne feledkezzen el a napszűrő használatáról! Ugyanez vonatkozik azokra is, akik teleobjektívvel fotózni szeretnék a jelenséget, ehhez is elengedhetetlen a napszűrő!!!

A Merkúr 13:35-kor lép be a Nap elé, nagyjából a korong középvonalán halad majd végig. A helyszínekre lebontott pontos időpontok (UT-ben, vagyis világidőben, amihez egy órát kell adni a hazai időpontért) itt olvashatóak.

Mivel ezt nem lehet szabad szemmel megfigyelni a Merkúr aprósága miatt, ezért érdemes a távcsővel és napszűrővel nem rendelkezőknek valamely közösségi rendezvényhez csatlakozni, ezekből szép számmal akad, a bemutatók végét a helyszínről a délnyugati égre rálátás szabja meg, így nem mindenütt lehet sokáig követni az eseményt. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján a következő bemutatók szerepelnek.

Budapest, Óbudai Polaris Csillagvizsgáló (III. kerület, Laborc u. 2/c) 13-15 óra közt (MCSE tagoknak ingyenes)

Lovasberény, Csillagtanya, János-hegyi út, 13-16 óra közt

Ajka, Pálmajor (Az Ajkáról Úrkútra vezető út mellett) 13-16:30 közt

Eger, Dobó tér 13-15 óra közt

Esztergom, Erzsébet park, Sobieski sétány 13:30 -16:15 közt

Dunaújváros, Római körút 17. mögötti füves területen 13:30 – 16 közt

Hajdúböszörmény, Bocskai I. tér 13-15:45 közt

Sopron, Széchenyi tér 13:30 – 15 óra közt

Szeged, Dóm tér, 13:30 – 15:15 közt

Szombathely, Csónakázó parkoló, Kenderesi út 13:15 – 16:15 közt

Zalaegerszeg, Sportcsarnok főbejárattól északi irányban, Stadion u.3. 13:30-tól napnyugtáig

Zselici Csillagpark udvara 13:25-től napnyugtáig (ingyenes rendezvény)

Amatőrcsillagászok másutt is tartanak járdacsillagászat keretében nyilvános bemutatókat, például: Budapesten a IX. kerületi József Attila lakóteleptől nem messze, helyszíne a MOL kúttal szemben lévő réten, Napfény utca. Sajnos többről nincs tudomásom pillanatnyilag.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: