2019.12.03.

Megtalálták a becsapódott indiai holdszondát, amatőr segítséggel

A Vikram sikertelen landolása óta megtalálták a helyszínt, ahol a szonda Holdat ért, a LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) holdszonda nagyfelbontású felvételein sikerült azonosítani a Hold déli sarkától 600 km távolságban. A Csandraján-2 keringő egységről szeptember elején különvált landol egység szeptember7-én kísérelte meg a leszállást, ám a fékező manőverekbe valami hiba csúszott, s ennek következtében a Vikram a felszínbe csapódott. Szeptember 17-én készült felvétel a területről, amelyet 26-án hozott nyilvánosságra a NASA azzal a céllal, hogy bárki nekiláthasson összehasonlítani korábbi, ugyane terepet ábrázolókkal, s keresni ezen a módon a szonda nyomait.

Végül egy űrkutatás-rajongó és érdeklődő indiai laikusnak, Sanmuga Szubramanian-nak sikerült rábukkannia a szonda maradványaira egyetlen világos pixel formájában a felvételek tüzetes összehasonlításával. Eztán az LRO csapata is igazolta a maradványok megtalálását, majd további képeket készített az LRO az első felvétel idején rossz megvilágításban lévő régióról október 14-15-én és november 11-én. Ezek alapján pontosan be lehetett határolni a becsapódási pontot is 70.8810°S, 22.7840°E koordinátákkal, 834 m magasságban. A novemberi felvétel kiváló (72 fokos) szögben érkező fénynél és 0,7m felbontással készült.

A darab, amelyet Sanmuga Szubramanian elsőként kiszúrt, 750 méterre északnyugatra fekszik a fő becsapódási ponttól, a novemberi felvétel azonban jól mutatja a becsapódási krátert, a törmelékek kiterjedt szórási mezőjét, s a felkavart regolitot. A három legnagyobb törmelék 2×2 pixeles, és 1 pixelnyi árnyék is látszik mellettük.
A felvételen zöld pontok jelölik a törmelékdarabokat, kék pontok a felkavart regolitot, és S betű az indiai rajongó által elsőként felfedezett darab helyét.

Az angol nyelvű publikációk itt található.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: