2019.05.16.

Megtalálta az LRO a becsapódott izraeli holdszonda nyomát

A Lunar Reconnaissance Orbiter 11 nappal az izraeli holdszonda, a Berésit sikertelen leszállását (becsapódását) követően repült át azon régió felett, ahol a szondának vége lett. A felvételt a szonda 90km magasságból készítette, ebből egyelőre az nem derül ki, hogy kráter maradt-e az izraeli űrjármű nyomán, de a becsapódásakor kiszóródott friss regolit világos felszíne látványosan megmutatkozik. Egy kis fekete folt a becsapódás helye, a körülötte látszó világos környezet közepén. Egy 2016-ban ugyanerről a helyről készült felvétellel összehasonlítva igazán látványossá válik a különbség!

Mivel a szonda kis szögben (8,4 fok a felszínhez képest), kis sebességgel és kis tömeggel érkezett, könnyen lehet, hogy kráter nem keletkezett a becsapódáskor, hanem csak egy kis hupli. A világos anyag egy (meteoritokhoz képest) enyhe huppanástól is kiszóródhat, illetve az földet érő szonda gázai is szétfújhatták.

Az LRO irányítói tudták pár kilométeres pontossággal, hogy merre keressék az árulkodó nyomot, és 11 korábbi felvétel állt rendelkezésre az összehasonlításokhoz, ezek egyike alig 16 nappal a becsapódás előtt készült. Három olyan felvétel volt, amelyet a becsapódást követően készített az LRO kamerája. Az összehasonlító animációhoz egy 2016-os képet használtak, amelyen a kráterek megvilágítása hasonló az április 22-én született felvételéhez.
A kidobott világos anyag eloszlása megfeleltethető a Berésit érkezési irányának, s a folt mérete is azonos azzal, amire egy ekkora tárgy adott sebességű és szögű leérkezésekor számítani lehet.
Legközelebb május 19-én repül majd el e terület felett az LRO, és ekkor újabb képeket fognak majd készíteni a becsapódás helyszínéről.

Kapcsolódó angol nyelvű cikkek itt érhetőek el.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: