2017.09.23.

Megsérült az areciboi rádióteleszkóp a Maria hurrikán miatt

Puerto Rico a rum mellett az 1963-tól működő rádiótávcsőről híres – a Maria hurrikán napokra elzárta a külvilágtól az obszervatóriumot és az ott rekedt dolgozókat. Az obszervatórium – jelenleg a második legnagyobb a világon – leginkább a SETI- kutatásnak köszönheti hírnevét, azonban számtalan nagy jelentőségű felfedezéshez járult hozzá működése bő 5 évtizede alatt.
A személyzet sértetlenül átvészelte a vihart a helyszínen (élelmiszertartalék, generátor és saját fúrt kút is rendelkezésükre áll), azonban a telekommunikációs összeköttetés nem működik, nincs áram és internetkapcsolat sem. Rádió adó-vevő segítségével 21-én este sikerült kapcsolatba lépni egyik, a helyszínre egy szervizúton nagy nehezen eljutó munkatárssal, aki beszámolt a keletkezett károkról.
A hurrikán szeme Arecibo városa közelében haladt át, a (180 km/h) szél nemcsak az áram- és telefonszolgáltatás továbbítására szolgáló vezetékeket döntötte romba, hanem az erdős-hegyes vidéken átvezető utak legnagyobb része is teljesen járhatatlanná vált a kidőlt fák miatt. A hurrikán a szél mellett hatalmas mennyiségű esőt is vitt, így az ennek nyomán kialakult villámárvizek tovább rombolták a sziget infrastruktúráját.
A 300 méteres fő tányér viszonylag sértetlenül megúszta a hurrikán pusztítását, szerkezeti sérülések nem láthatóak, azonban néhány kisebb törmelék belezuhant a tányérba, több helyen összetörve annak hálószerű borítását. A kisebb, referenciajellel szolgáló 12 méteres tányér viszont teljesen tönkrement: a tányér felett felfüggesztett antenna kettétört, belezuhant a tányérba, több helyen rapityára törte. A fő tányér alapjában összegyűlő csapadékvizet a generátorok működtette pumpák kiszivattyúzzák, amíg persze kitart az üzemanyag, de várhatóan ebből már nem származik további kár.
Egyelőre nem lehet tudni, mikorra és mennyi pénzből sikerül majd kijavítani, de az biztos, hogy addig az obszervatórium nem tud minden hullámhossztartományban dolgozni. Egyelőre kérdéses, hogy mikor válnak újra járhatóvá az utak, illetve a szigeten jelenleg teljesen szünetelő áramszolgáltatást mikor tudják helyreállítani.
Az obszervatórium a tudományos munkái mellett fontos jövedelemforrás a környék lakosságának is, egyrészt az ottani munkalehetőségek miatt, másrészt az odalátogató turistáknak köszönhetően. Ráadásul az obszervatórium a korábbi évtizedek hurrikánjait követően segítséget is adott a környező lakosságnak, pont az ivóvíz és a generátorok adta áramnak köszönhetően.

Eredeti cikkekhez kattints IDE, IDE vagy IDE.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: