2018.02.23.

Megoldódik a finanszírozás Arecibo-ban

Az areciboi rádióteleszkóp üzemeltetésének anyagi problémái évek óta felbukkannak, legutóbb tavaly, az év vége táján került előtérbe a kérdés, mivel a korábbi fő üzemeltető, az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) fokozatosan kihátrál az obszervatórium üzemeltetéséből, idén még 8, de 2022-re már csak 2 millió dolláros finanszírozási hányaddal (mellette a NASA további 3,6 millió dollárral) járul jelenleg hozzá az obszervatórium munkájához. A 20,15 millió dollár értékű, a február 22-én aláírt szerződés április elsejétől lép érvénybe.

A floridai Orlando városának egyeteme, a University of Central Florida (UCF) egy konzorcium élén veszi át az üzemeltetést, mellettük a puerto rico-i San Juan-ban működő Universidade Metropolitana egyetem, és egy floridai magánvállalkozás, az informatikai-, mérnöki- és logisztikai megoldásokkal foglalkozó Yang Enterprises, Inc. lesznek a további partnerek. Ez utóbbi cég innovatív technológiai és informatikai megoldásokkal járul majd hozzá az obszervatórium működéséhez. Az egyetemi üzemeltetők saját tudományos képzésük és kutatási munkáik számára új platformot biztosíthatnak így, amellett, hogy az obszervatóriumban a továbbiakban is folytatódnak a nemzetközi kutatások. Abban is bíznak továbbá, hogy a puerto rico-i intézményben további partnerek számára kutatási és kísérleti lehetőségeket nyújthatnak majd a saját üzleti kapcsolataik segítségével, ezzel tovább bővíthetik az obszervatórium munkájához anyagilag is hozzájárulók körét.

A UCF vezette konzorcium első feladatai közt lesz a tavaly szeptemberi hurrikán kárainak folyamatos kijavítása során az eszközök modernizálása.

Eredeti cikk angol nyelven itt olvasható.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: