2017.11.17.

Meghosszabbítják az Arecibo-i rádióteleszkóp finanszírozását

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) döntése alapján a 2018-as évben is fenntartják a puerto ricoi rádióteleszkóp finanszírozását, habár a 12 millió dolláros költségvetésnek csak egyre kisebb részét tudják fizetni – a többi, hiányzó összeget meg nem nevezett partnereik segítségével teremtik majd elő. Jelenleg 8,2 milliót áll az NSF, ezt öt év alatt 2 millióra csökkentik majd le – egyelőre azonban a rádióteleszkóp működése még megoldott. Az NSF az így megspórolt összegeket jövőbeni, új obszervatóriumok és távcsövek építésére, üzemeltetésére fordítja majd (egyéb, régebb óta az NSF által finanszírozott űrkutatási – csillagászati projektetől is folyamatosan vonja el ezért a forrásokat az alap). Arecibo esetében a teljes működési összeg előteremtéséhez új üzleti partnerek bevonására van szükség, ezekről egyelőre nem derült ki semmi (valószínűleg még nincsenek döntések a kilétüket illetően). Az NSF üzemeltetési szerződése az obszervatóriummal 2018. március végén lejár, és a mostani bejelentéssel az ezt követő időszakra is biztosított a folyamatos munka Arecibo-ban.

A szigetet szeptember végén (19-20-án csapott le) sújtó Maria hurrikán hatalmas rombolást végzett az infrastruktúrában, a rádióteleszkóp szerencsére nem szenvedett kijavíthatatlan károkat, azonban az ott dolgozók és a környék lakói a mai napig is nélkülözik a megbízható ivóvizet és áramszolgáltatást, telekommunikációt. Ám az NSF döntésével legalább a munkahelyeik biztosak maradtak egy időre.

A hurrikánt követően néhány napig nem volt összeköttetés az obszervatóriummal, az utak járhatatlanok voltak s a személyzet nem tudott kommunikálni, mivel sem mobil sem vezetékes telefonszolgáltatás nem volt, végül egy hordozható adóvevő rádióval sikerült kapcsolatot teremteni a személyzettel. Szeptember 29-én már részben újra üzemképes volt az obszervatórium főműszere, ám ekkor még csak „félgőzzel” ment, és nem tudták az égbolt egy megadott pontjára irányítani, november 7-től azonban már ez is sikerült, bár még mindig csak a saját dízelgenerátorairól kap áramot az obszervatórium. A hurrikán okozta károk teljes kijavítása még hátra van, ehhez a becslések szerint 4-8 millió dollár szükséges, ezt azonban az ígéretek szerint állja az NSF. Amíg a teljes áramszolgáltatás nem áll helyre, az obszervatórium nem tudja folytatni a NASA által fizetett földközeli aszteroida kutatási programját, mivel az ehhez használt radart nem lehet üzemeltetni.

Eredeti angol nyelvű cikk ITT található.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: