2019.02.19.

Mától olvashatjuk a marsi időjárás-jelentést is az InSight jóvoltából

Az InSight mától minden nap elküldi az aznapi időjárási mérései adatait, amelyeket bárki megnézhet a NASA erre készült oldalán (a hőmérsékletet át lehet állítani Celsius fokra is a F melletti halvány C-re kattintva). Láthatjuk a szél átlagos és maximális mért erősségét, a szélirányt, a légnyomást, ez a marsi viszonyokhoz igazodva nem az itthon használt hPa, hanem csak Pa értékben került fel, gyakorlatilag az ottani légnyomás a hazainak kevesebb, mint egy százaléka csupán.
A nyilvánosan elérhető adatokon túl persze a szonda részletesebb mérésekkel is hozzájárul a marsi időjárás megismeréséhez, napról napra minden másodperc során rögzíti ugyanezen adatokat, s legalább 2 földi éven keresztül folytatja majd e méréseit. Az egyes napok adatsorait egyben fogja hazaküldeni a Földre, ahol majd ezek elemzései alapján az évszakos változásokról kaphatnak a bolygókutatók további információkat.
Az InSight a Mars egy mélyen fekvő régiójában landolt, az egyenlítői területen lévő sík Elysium Planitia-n, s az időjárási mérések egyik célja az, hogy például a szél keltette rezgések zajait a szeizmométerének méréseiben el lehessen különíteni a valós, a marsi talaj mélyéből érkező rengések jeleitől. A kifinomult műszer a légnyomás változásaira is reagál, ezért mérik ennek adatait is másodperces pontossággal.
A Mars felszínén eddig időjárási méréseket is folytató szondák és roverek nem folyamatosan mértek, csak időről-időre, meghatározott időközönként, így az InSight adatsorai az eddigi legrészletesebb időjárás-jelentést nyújtják majd a vörös bolygó egy pontjáról. Az InSight hőmérséklet- és szélmérési adatait szolgáltató műszerek eredetileg a Curiosity rover tartalék egységei voltak, amelyeket nem kellett felhasználni. E műszereket felújítva, modernizálva kapta meg a marsi robotgeológus szonda.
A mérési adatok és a szonda kameráinak felvételei alapján majd az is meghatározható lesz, hogy pontosan mekkora szél szükséges ahhoz, hogy a felszínről a port felkapja. A nagy porviharok, amelyet tavaly nyáron is átélt a bolygó, mind az ilyen apró kis eseményekkel kezdődnek.
Az InSight szenzorai tízszer érzékenyebbek, mint akár a Viking, akár a Pathfinder műszereiben voltak, így a kapott adatok is részletesebbek. Külön képes lesz érzékelni az InSight a marsi porforgatagok (közismertebb nevükön porördögök) közelségét a rájuk jellemző szél- és légnyomásadatok alapján. Remélhetőleg így e különleges jelenséget néhányszor tíz méter távolságból tudják majd tanulmányozni a szonda mérései alapján

Az eredeti cikk angolul itt elérhető

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

4/5 (1)

Értékelés

About the Author: