2019.01.16.

Már láthatjuk, milyen az Ultima Thule tengelyforgása

A New Horizons kikerült a Nap mögötti rádiócsend régiójából, így ismét érkeznek az űrszondáról adatok és képek a földi irányítóközpontba.

A január 15-én közzé tett animáción a Ultima Thule felé közeledő szonda LORRI, vagyis a szonda távoli objektumokat figyelő kamerája által megörökített felvételekből született. A LORRI egy 20,8cm-es távcső és egy CCD érzékelő együttese, amellyel látható tartományú képeket készít a célobjektumról, s mivel nincsenek mozgó alkatrészei, az egész szondát kellett megfelelő irányba fordítani a felvételek elkészítése során.
Az óév utolsó estéjén 20 óra, illetve az új év első hajnalán 5 óra közt az Ultima Thule felé száguldó szonda 500.000 – 27.500 km távolságokban készült fotói alapján készítették el az arányosított méretű animációt, amelyen már megfigyelhetjük az égitest tengelyforgását. A forgása a nézőpont miatt egy szemből látott repülőgép propellerének pörgésére hasonlít, hiszen a kamera nagyjából a forgástengely irányából érkezett az Ultima Thule felé. Az animációhoz használt képsorozat első felvételén a felszín részletei még képpontonként 2,5 km, az utolsó felvételen pedig 0,14 km felbontásban láthatóak. Mivel az égitest tengelyforgása nagyjából 16 órás, így kb. fél fordulatot mutat be a most közzé tett sorozat animációja.
A második animáción valós méretben látjuk az Ultima Thule-t, ezen nem annyira a forgása, mint inkább az egyre nagyobbá és részletgazdagabbá váló látványa az érdekes, vagyis azt láthatjuk, amit a szonda is „látott” a történelmi közelítés kezdetén.

A szonda az átrepülés után először a közelebbről készített felvételeket küldte haza a programozásának megfelelően, ezeket láthattuk a január eleji sajtótájékoztatókon, majd a rádiócsendet követően január 12-14. közt érkeztek meg a kissé korábbi, még távolabbról készült felvételek.
A legnagyobb közelség idején született képekre még mindig várni kell, ám most, hogy kikerült a szonda a Nap takarásából, már nincs akadálya az adatküldésnek.

Az eredeti cikk angolul itt elérhető.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: