2020.10.30.

Már csak haza kell jönnie az OSIRIS-REx űrszondának

Az október 22-én készült felvételekből kiderült, hogy az űrszonda mintavevő karja olyannyira sikeresen dolgozott, hogy a kis tartály, amelyben minimum 6 dekányi anyagot akartak hazahozni, túlcsordult. A szakértők szerint valószínűleg több tíz deka Bennuból kinyert regolit és kavics került a gyűjtőedénybe, amelynek mylar fedlapján, miután átengedte befelé az apró szemcséket, a nagyobb kavicsok közül valószínűleg fennakadhatott valamelyik, így az már nem tudta légmentesen lezárni a tartályt, és a kinyert anyag apró szemcséi elkezdtek kifelé mozogni. Épp ezért kulcsfontosságú volt, hogy minél gyorsabban a végleges helyére, vagyis az OSIRIS-REx hazaérkező kapszulájába jusson az értékes minta. Az eredetileg november 2-ra tervezett kapszula-zárást ezért előre hozták.

 

Míg az űrszonda többi manőverét önállóan hajtotta végre korábbi parancsok után, automatizált folyamatok révén, a minta eltárolását lépésenként, földi irányítói felügyelettel kellett elvégeznie. Mivel a szonda 18,5 perces rádiótávolságra van a Földtől, nem túl gyors ez a folyamat. Az irányítók elküldtek egy-egy parancssort, a szonda végrehajtotta azt, majd a végén a telemetriai adatok hazaküldésével igazolta a végrehajtást, eztán jött a következő, hasonlóan lejátszott lépés. A mintagyűjtő karnak precízen a kapszula megfelelő helyére kell benyúlnia, ott elhelyezni a tartályt, ellenőrizni, hogy az a helyén maradt-e, majd apránként leválasztani a kar végéről a tartályt, hogy a hazautat váró kapszula lezárhassa magát. Ez így könnyűnek hangzik, azonban a kifelé törekvő részecskék miatt az egész mozdulatsorozatba egy rakás fotózást is beillesztettek, a képek azt voltak hivatottak igazolni, hogy a „szivárgó” anyag nem akadt be olyan ponton a kapszulában, amely annak lezárását veszélyeztetné. A két napos előkészítő-tervező folyamat után 26-án megkezdett csomagolási folyamatra jó néhány napot terveztek a földi irányítók, ám, úgy tűnik, ismét sikerült túlteljesíteni: már 28-án minden manővert sikeresen befejeztek. Az irányítók, a feladat komplex volta miatt úgy hitték, több kísérletre is szükség lesz ahhoz, hogy megfelelően a helyére billentsék a tartályt, azonban ez elsőre sikerült.

 

28-án a tartály sikeres elhelyezését követően már csak a kar leválasztása és a kapszula lezárása volt hátra. A leválasztás során először azokat a csöveket kellett levágni, amelyből a Bennu talajának felkavarását végző nitrogén áramlott a mintavevő kar végére. Ennek elvégzését követően magát a fejet és a kart kellett szétválasztania a szondának, vagyis így a hazatérő kapszula, a benne lévő mintákat tartalmazó tartállyal zárhatóvá vált.

A hazaút 2021. márciusában kezdődhet, ekkor nyílik az a kedvező energetikájú időablak, amikor minimális üzemanyag felhasználásával érhet a Földre az OSIRIS-REx; a hazatérés ideje 2023. szeptember 24., a kapszula az USA területén ér majd földet.

Eredeti angol nyelvű cikkek itt1 és itt2 olvashatóak.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: