2017.07.21.

Majak – a szuperfényes orosz műhold

Majak – a szuperfényes orosz műhold

 

Sikeresen felbocsátották (július 14-én) az oroszok azt az új, rövid élettartamú, kis méretű műholdat, amelyről már jó ideje terjedtek a hírek. A cubesat kategóriás műhold ugyanis egy rendkívül fényvisszaverő képességű vitorlát bontott ki, s ennek köszönhetően az égbolt legfényesebb objektuma lesz – szerencsére csak kis ideig. A kibontott vitorlákkal is csupán 3 méteres műhold fényessége akár -10 magnitúdós is lehet.

http://heavens-above.com/ vagy a https://www.n2yo.com/ műholdkövető oldalon elérhető már a hazai átvonulásainak előrejelzése is, ha valaki figyelni szeretné, vagy kikerülni azon időszakokat, amikor elronthatja az asztrofotókat az átvonulása.

A vitorlák egy olyan kísérletet szolgálnak, amellyel a műholdat gyorsan légköri visszatérésre lehet késztetni, s amennyiben sikeresnek bizonyul, a módszerrel a már nem működő (űrszemét) műholdakat Föld körüli pályájukról lehúzva könnyebben el lehet majd égetni a légkörben. Az űrszemét súlyos problémájára számtalan megoldási ötlet van, így minden ilyen kísérletet áldásosnak kell tekinteni, még akkor is, ha a kísérlet (a tervek szerint csak egy hónapig) nagy fényerejű műhold-átvonulásokkal, villanásokkal járhat.
A kísérlet másik része a nagy fényességet használja: referenciaként szolgál a többi műhold fényességének megállapításához. (Számomra nem teljesen világos, hogy erre miért van szükség ebben a formában…)

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: