2018.05.31.

Legénység-csere a Nemzetközi Űrállomáson

Június 3-án, vasárnap a Nemzetközi Űrállomás jelenlegi legénységének 3 tagja, Anton Skaplerov orosz, Norisige Kanai japán, és Scott Tingle amerikai űrhajós 168 nap űrbéli eltöltését követően hazatér a Földre.
Az ISS parancsnoki megbízatását Skaplerov pénteken este átadja Drew Feustel-nek.
A hazatéréshez az ISS Raszvet modulján dokkoló Szojuz MSz-07 űrhajót használják, 3-án reggel magyar idő szerint 07:55-kor zárják a zsilipet, majd 11:16-kor leválnak az űrállomásról, a landolás magyar időben 14:40-kor várható a kazah pusztában. A hazatérést a NASA TV élőben közvetíti, természetesen.

Nem marad sokáig hiányos az ISS legénysége, 6-án, szerdán indul is a következő csapat, magyar idő szerint 13:11-kor lesz a fellövés Bajkonurból az 1-es (Gagarin) kilövőállásról. A Szojuz MSz-09 fedélzetén az orosz Szergej Prokopjev, az amerikai Serena M. Auñón-Chancellor orvos-villamosmérnök, valamint az Európai Űrügynökség német űrhajósa, Alexander Gerst geofizikus utaznak fel az űrállomásra. (Gerst 2014-ben már eltöltött fél évet az ISS fedélzetén, így ismerős lehet sokaknak.)
A dokkolásra két nappal a fellövést követően, 8-án, magyar idő szerint 15:07-kor kerül sor,

A NASA TV adását ITT követhetik majd az érdeklődők.
Aki oroszul szeretné figyelni az eseményeket, az a Roszkozmosz élő csatornáján ITT nézheti.

Ha valaki a Szojuzt a dokkolás előtt szeretné hazánkból megfigyelni, erre sok reális esélye nem lesz, 6-án kora este valószínűleg még túl világos égen kerülhetnek a hazai égboltra, 7-én már sötétebb égen, ám igen alacsonyan, alig 13 fokkal a látóhatár felett szállnak majd át felettünk. Extrém tiszta égbolt esetén lehet csak bármelyik napon megfigyelni a Szojuzt, így sok reményt ne fűzzünk hozzá.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: