2018.09.28.

Látszik az Opportunity, de még mindig nem kommunikál

Az Opportunity marsjáróval a nyár eleji porvihar idején szakadt meg a kapcsolat, s azóta sem sikerült vele ezt újra felvenni, bár a porvihar augusztus végére elült s nagyon sokat tisztult is azóta a Mars légköre.
A marsjáróval naponta többször megpróbálják felvenni a rádiókapcsolatot, illetve hallgatják a különböző hullámsávokat, ahol előfordulhat, hogy a rover ad magáról életjelet, de eddig sajnos eredmény nélkül.
Eddig a rover nem látszott a Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter szonda felvételein, azonban szeptember 20-án az MRO-nak sikerült lefotóznia, amint a rover a Perseverance-völgy oldalában áll. A képen a bejelölt négyzet alakú terület 47m oldalhosszúságú, s ennek a közepén a kicsike világos folt az Opportunity. (A cikk harmadik képkivágatán benyilazva a rover.)

A JPL irányítócsapata heti 3 alkalommal, a megjelölt napokon többször is parancsokat küld a rovernek – ha a rover üzemképes és veszi a jelet, akkor ezek révén talán sikerül a kétirányú kommunikációs kapcsolatot újra felvenni vele. Ezen túl a marsi rádiójeleket nagy érzékenységű eszközökkel rögzítik folyamatosan, hátha a nyomára bukkannak a rover életjelének.
Habár a remény egyre fogy, természetesen még mindig nincs minden veszve, de a realista meglátás az, hogy igen kicsi az esély már arra, hogy az Opportunity túlélte 14 éves működése egyik legsötétebb porviharát.

 

Az eredeti angol nyelű cikkek ide kattintás után elérhető.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: