2019.08.15.

Koránkelőknek: fényes nóva-jelölt az Orionban

Szerda délután Fudzsikava Sigesio felfedezett egy fényes (kb. 9,4U magnitúdós) nóva-jelöltet a hajnali égen. Az Orion csillagképben található PNV J06095740+1212255 elnevezésű vendégcsillagról még csak néhány megerősítő észlelés készült, az objektum pontos természetének eldöntéséhez színkép készítésére és további fényességmérésekre lenne szükség. 

Fudzsikava Sigesio japán amatőrcsillagász nevét sokan valószínűleg a tavaly novemberben feltűnt C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto) üstökös kapcsán ismerhetik. A sikeres üstökösvadász – legalább hét üstökös viseli a japán amatőr nevét – ezúttal egy 9,4 magnitúdó fényességű nóva-jelöltet talált az augusztus 7,79 UT-kor egy 120mm-es F/3.5-os fényerejű Minolta objektívvel készített felvételein. A megadott pozíciótól mindössze 1″-re található egy 19 magnitúdó körüli kék csillag a katalógusokban. Ennek fényében a kitörés amplitúdója alapján valószínűleg egy galaktikus nóvát kapott lencsevégre egy Fudzsikava-szan, de ennek egyértelmű eldöntéséhez színképfelvételre lenne szükség.

Miután a felfedezés híre felkerült a különféle csillagászati fórumokra, levelezőlistákra, Alexander Amorim brazil amatőr észlelte elsőként a vendégcsillagot: aug. 8-án, a reggeli órákban 9,7 magnitúdóra becsülte a fényességét. Az első fotografikus megerősítő felvételekről Josimoto K. japán amatőr számolt be a CBAT TOCP oldalán. Mérései szering a csillag fényessége aug. 8.796 UT-kor 10,6cG volt. Ahogy az ilyen esetekben várható, hamarosan befutott Kijota Szeicsiro fotometriai szűrűkkel készített észlelése is: az ő mérései szerint aug. 8,7944 UT-kor 10,1V ill. 9,27Ic volt a csillag fényessége. Augusztus 9,34 UT-kor készített CCD-felvételük alapján a brazil BraTS tranziens-kereső program tagjai is 10,1 magnitúdós fényességről számoltak be.

Josimoto fotóján a csillag inkább sárgás-vöröses színűnek tűnik. A Kijota-szan által készített fényességmérések alapján is, a V-I színindex is inkább sárgás színre utal. Ez alapján valószínűbb, hogy nem törpe nóvát látunk, hanem egy klasszikus nóvakitörést, ezért is lenne szükség egy jó színképfelvételre.

Tudomásom szerint az első hazai fényképet Landy-Gyebnár Mónika (Veszprém) készítette. Az aug. 10-én, szombat hajnalban egy 130mm-es teleobjektívvel készített 102x3s-es felvételekből készített összegképen a nóva-jelölt kb. 10,6 magnitúdó fényességűnek látszik.

A PNV J06095740+1212255 jelenleg még elég alacsonyan tartózkodik a hajnali égen, a Betelgeuzétől ÉK-re, de a következő hetekben már egyre jobban megfigyelhető lesz. Érdemes korán kelni, hogy megfigyelhessük a fényváltozását.

10 fokos léptékű AAVSO keresőtérkép:

2 fok léptékű AAVSO térkép:

30′ léptékű AAVSO térkép:


About the Author: