2019.05.04.

Kína szondát küld a Föld kvázi-holdjához

2016-ban fedezték fel azt az aprócska aszteroidát, amelyet a jelenlegi pályája alapján Földünk kvázi-holdjának is nevezhetünk. A 2016 HO3 jelű égitest a Földdel együtt a Nap körül kering, a Föld körül erősen elliptikus (15-40 millió kilométer közti) pályán jár, s alig egy hónapja kapott hivatalos nevet: (469219) Kamoʻoalewa.
Nem ez az első olyan ideiglenes holdunk, amelyet felfedeznek, korábban volt már egy hasonló aszteroida, az azonban már elhagyta azt a pályát, amelyen korábban együtt járta velünk a Nap körüli útját. A Kamoʻoalewa a számítások szerint kb. 100 éve már velünk lehet, s még néhány évszázadot eltölt a társaságunkban. A kisbolygó pontos mérete nem ismert, 40 és 100 méter köztire becsülik az átmérőjét.

A Kínai Űrügynökség (CNSA) azt tervezi, hogy egy robotszondát küld ehhez a kicsiny égitesthez, s mintát is vesz róla, amelyet visszaszállít a Földre, s a küldetéshez más nemzeteket is csatlakozásra buzdított. A kínai szonda örömmel szállítana más országok és intézményeik által készített műszereket, eszközöket is. A munkát követően újra a Föld közelébe repül majd a tervezett kínai űreszköz, s a begyűjtött mintákat egy kapszulában küldené ekkor vissza a Földre
A kínai szonda a Kamoʻoalewa felkeresését követően a Marson túli régiók felé veszi az útirányt, s a 133P/Elst–Pizarro, üstökös jellegű aktivitást mutató aszteroida (vagy aszteroida jellegű pályán mozgó üstökös) lesz a másik célpontja. A küldetés tudományos célja a Naprendszer keletkezési és fejlődési körülményeinek megismerése, s a napszél és ezen apró égitestek közti kölcsönhatások felmérése lesz. Szeretnék megismerni az égitestek alakját, felszíni összetételét és belső felépítését, ehhez 8 különböző műszert szeretne vinni majd a szonda. Színes kamera, különböző spektrométerek, radar, magnetométer, por- és részecske-analizátor is lennének a fedélzetén.A visszahozott minták elemzéséből szeretnének a földi élet eredetéről többet megérteni.

A szondát 2024-ben indítanák útjára, tíz évre tervezik a munkáját, s bár a kormány formálisan még nem fogadta el a tervet, a küldetés biztosnak tekinthető.

Kapcsolódó angol nyelvű cikkek itt1, itt2 és itt3 érhetőek el.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: