2020.03.25.

Kifelé menet feldarabolódik a csillagközi 2I/Borisov üstökös?

A 2019 augusztusban felfedezett második csillagközi üstökös, a 2I/Borisov kifelé tart Naprendszerünkből, s egy lengyel kutatócsoport észlelései alapján úgy vélik, hogy esetleg feldarabolódhat.

A kutatók a chilei Las Campanas-ban lévő, lengyel üzemeltetésű OGLE teleszkóp segítségével figyelték meg az üstököst, és március elején két alkalommal is hirtelen felfénylést észleltek. Az első 0,3 magnitúdós volt, eztán a megemelkedett fényességet tartotta az üstökös, majd a második 0,4 magnitúdós felfénylés következett. Mindössze néhány nap különbséggel összesen 0,7 magnitúdóval lett fényesebb az üstökös. Ezek a felfénylések a lengyel kutatók szerint arra utalhatnak, hogy az üstökös magja szétesőben van.

A szétesés lehetősége az üstökösök esetében leginkább a napközelségkor merül fel, a Borisovnál is előjött a lehetőség december közepén, azonban úgy tűnt, a csillagközi látogató akkor nem szakadt darabokra. Az üstökös azonban, amely egyébként igen sok mindenben hasonlít a saját Naprendszer-béli üstököseinkre, meggyengülhetett szerkezetében, és ennek még most is lehet hatása az integritására, ahogy távozóban van a Nap közeléből. Remélhetőleg további hírek is érkeznek még a megfigyelései kapcsán!
Az üstökös a Naprendszer keringési síkjától délre halad, vagyis a déli féltekéről megfigyelhető, és csak nagyobb távcsövekkel, mivel közel +18 magnitúdós a fényessége.

A hírről a Space számolt be, valamint a lengyel kutatók rövid jelentése.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: