2017.10.21.

Kevesebb veszélyes, Föld-közeli aszteroida vár csak felfedezésre már

Az űrből érkező veszélyek egyik „legnépszerűbbje” a korábban ismeretlen, kóbor aszteroida, amelyik egyszer csak megjelenik a Föld közelében és becsapódik bolygónkba, véget vetve a civilizációnknak (vagy magának az életnek is). Mivel bolygónk múltjában akadt néhány hatalmas becsapódás és ezek egy része köthető kihalási eseményekhez is, a félelem jogos. Épp ezért évtizedek óta tartó felmérés zajlik ezen égitestek megismerésére világszerte, így a földközeli kisbolygók pályaadatait, számát és méretét is magában foglaló katalógusunk is egyre bővült. Ezen égitestek némelyike eléggé nagy és a jövőben eléggé közel juthat a Földhöz ahhoz, hogy lehetséges veszélyt hordozó aszteroidák kategóriájába is bekerüljön. Ez utóbbi kategória jelenleg 157 objektumot tartalmaz.

Habár már igen sokat ismerünk ezen égitestek közül, felmerül a kérdés, hogy vajon hány vár még felfedezésre, és mennyi lehet köztük az, amelyik valódi veszélyt rejt az emberiségre, a bolygónkra nézve?

Az eddigi becsléseket úgy végezték el, hogy a felmérésben használt távcsövek felbontóképességét, az aszteroidák fényességét és a belőlük becsült méretüket, a megvizsgált égboltrész nagyságát és a már megtalált égitestek számát, méretét összevetve statisztikai módszerekkel elkészítették a fennmaradó, még felfedezésre várók mennyiségét. Azonban kiderült, hogy a számításokba egy kis kerekítési hiba csúszott, és a kis hiba továbbgyűrűzve már jelentős eltérést eredményezett. Amint a hibára fény derült, újra elvégezték a számításokat, s ezzel a még ismeretlen és nagy méretű (1 km-nél nagyobb átmérőjű) aszteroidák száma közel a harmadára csökkent! A korábbi számítással még 106 ilyen objektum felfedezésére vártunk, míg a korrigált módszerrel ez a szám már csak 37. A módszert kiterjesztve a teljes mérettartományra ugyanekkora eltérés adódik, vagyis ma már a létező ilyen égitestek 96%-át ismerjük.

Az azonban továbbra is kérdéses, hogy a még megtalálásra várók közt lesz-e olyan, amelyik valódi veszélyt jelent, és nem csak a bulvárhíreket színesíti a felfedezése.

Kapcsolódó cikkek ITT és ITT olvashatóak.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: