2019.04.05.

Két napfogyatkozást is megörökített a Curiosity marsjáró

A marsi napfogyatkozások nem olyan drámai események, mint a mi földi fogyatkozásaink, mivel a Mars két aprócska holdja, a Phobos (22,5km) és a Deimos (12,4 km) lényegesen kisebb látszó átmérővel rendelkeznek, mint ugyanonnan nézve a Nap. A marsi fogyatkozások során azt láthatjuk (köszönhetően a felszínen dolgozó eszközeinknek), hogy valamelyik holdacska átvonul a Nap előtt, s ennek során a Nap egy (kis) részét eltakarja, sötét foltként látjuk a fényes napkorongban a holdacska sziluettjét.
Szerencsére a Curiosity marsjáró kameráját előrelátóan felszerelték olyan speciális szűrővel is, amelyen keresztül a napfény erejét visszafogva láthatóvá válik a kis holdacskák alakja. Március 17-én a Deimos vonult át a napkorong előtt, ezt nem is igazán lenne ildomos napfogyatkozásnak nevezni, oly kis részét takarja csak el csillagunknak. Március 26-án a Phobos már jóval nagyobb részt takart ki, erre ráaggathatjuk bátran a napfogyatkozás nevet. A fogyatkozásokat az árbockamera rögzítette.
A Curiosity, amellett, hogy a fogyatkozásokat megörökítette, navigációs kamerájával sikeresen rögzítette azt is, amint elsötétül kissé a marsi táj és légkör a fogyatkozás ideje alatt.
Ezek a jelenségek, hasonlóan a napkelték és napnyugták képeihez, vagy a marsi időjárás eseményeihez, mind olyan hatásúak, amelyek révén közelebbinek érezzük a Marsot a saját bolygónkhoz, hisz az itthonról jól ismert hétköznapi események ottani megfelelőjét láthatjuk a felvételeknek köszönhetően.

A marsjárók korai története idején még nem voltak precíz ismereteink a holdacskák pályáiról, így az első kísérlet során, amikor egy fogyatkozást szerettek volna megörökíteni, az nem a rover helyszínén, hanem onnan 40 km távolságban volt látható (ezt utólagosan tudták kiszámítani). Később, a számtalan mérést és megfigyelést követően pontosabb pályaadatok álltak már rendelkezésre a holdakról, így precízebb számításokat lehetett végezni, s közel 50 alkalommal is fotóztak már napfogyatkozásokat a marsi roverek az elmúlt évek során.
A holdak mozgása folyamatosan változik is egyébként, mivel mind a Mars, mind a Jupiter gravitációja hat rájuk, így nem annyira könnyű feladat a fogyatkozások előrejelzése, mint nálunk, a Földön.
Eddig 8 alkalommal rögzítette valamely rover a Deimos átvonulását a Nap előtt, és kb. 40 esetben sikerült a Phobos okozta fogyatkozást lefotózniuk a marsjáróknak. A Mars Express keringő szondáról pedig már fotózták a Phobos vetette árnyékot is a Mars felszínén.

Némi bizonytalanság még mindig van az előrejelzésekben, de ez minden egyes fogyatkozás megfigyelése során egyre csökken.

A három animált felvételt a JPL oldalán megtekinthetjük (vagy az alábbi videón), a cikk ábrája a Phobos okozta fogyatkozást mutatja.

 

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

 

About the Author: