2019.07.04.

Jó a rálátás a Vakondra, sikeres volt az emelő akció

Az InSight Mars mélyfúrójának februári elakadása óta többször is írtunk a helyzetről, a legújabb fejlemények jó hírekkel szolgálnak.
A három fázisúra tervezett emelési manőver harmadik, szombati lépése is sikeres volt, nem akadt be a szerkezet és nem veszélyeztette a műszert a manőver. A kirakodáshoz használt markoló segítségével 52 cm magasra emelték a Vakond tartószerkezetét, és kb. 20 centivel hátrébb tették a talajra, így most a Vakond és az általa tágra „ásott” üreg jól látható.

Az emelést követően készült fotók alapján a helyzet az, amit gondoltak, és a talaj kohéziója okozhatja a Vakond haladásában az akadályt, ezt a műszer földi, tartalék példányával folytatott kísérletek alapján feltételezték. A Vakond mozgása összetömörítette a talajt az üreg falain, így az üreg túl tág lett, és így nincs támasztéka a Vakondnak.
Mivel a héten az amerikai, július 4-i ünnepségek miatt visszafogottabb a munka, és még a markolót is óvatosan vissza kell húzni (persze, majd ha elengedte a tartószerkezetet), így a további részletes vizsgálatokhoz a jövő héten fognak hozzá a JPL szakemberei.

Az még mindig kérdéses, hogy esetleg lehet a Vakond ürege mélyén kő is, ami miatt az elakadhatott. A további vizsgálatok során az üreg fölé emelik az InSight egyik kameráját, és igyekeznek még jobban az üregbe nézni, s ezen majdani képek részletes analízisét követően döntenek a továbbiakról. A jövő hét előtt nem várhatóak új hírek a témában.

Kapcsolódó angol nyelvű cikkek itt1 és itt2 érhetőek el.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

 

About the Author: