2018.01.10.

Interjú Horváth Attila Róbert Hozéval

Folytatva az interjú sorozatot Horváth Attila Róberttel, Hozé amatőr csillagásszal készítettem a következő riportomat. Két okból esett rá a választásom, egyrészről nagy szerepe volt abban neki is, mint előző interjúalanyomnak, hogy asztrofotózni kezdtem, másrészről sokan ismerik, több évtizedes tevékenysége alatt rengeteg képpel örvendeztetett meg minket. Feltételezem sokakat érdekel Hozé mit hogyan lát a csillagászattal, asztrofotózással kapcsolatosan.

– Örülök, hogy elfogadtad a www.macsnet.hu illetve az én felkérésemet. Első kérdésem visszatérő kérdés, mióta nézed távcsővel a csillagokat, illetve kezdetben vizuálisan is észleltél vagy az elejétől kezdve inkább fotozód az „éjszakai eget”?

– Először is köszönöm az érdeklődést! Megtisztelő! Természetesen a vizuális észleléssel kezdtem az érdeklődésem kielégítését az égbolt csodái iránt. Ezt javasolnám minden kezdőnek is, hogy ismerje meg az égi objektumok vizuális látványát mindenképpen, mielőtt esetleg a fényképezésre adja a fejét.  Az eget 1994. óta kémlelem.

Sokan, sokszor kérdezik, hogy mit érdemes venni egy kezdőnek, mivel foglalkozzon először és aztán? Te erre mit válaszolnál összegezve, gondolva arra teszem fel ezt a kérdést, hogy biztosan több kezdő amatőr csillagász vagy asztrofotós is olvassa majd ezt a riportot.

– Mindenki azt vesz amit akar vagy amennyi pénze van. Én egy 60mm átmérőjű 20x-os nagyítású monokulárral kezdtem kémlelni a csillagos eget – már ezzel is kitelepültem a városon kívülre és galaxisokra vadásztam vele! –  majd egy 114/800-as Newtonnal folytattam. Mindegyik műszert kihasználtam, és mindegyik alkalmas nagyon sok objektum megpillantására. A komolyabb műszerek ezután következtek, amikor a látottak fényképezése…is felmerült. GO-TO vezérlés is csak ekkor lett a műszerhez, mert nagyon fontosnak tartom, hogy az ember először ismerje meg az égbolt térképét tapasztalatból, kézzel megkeresve a különböző objektumokat.

Ennyi idő után mi az a motíváció, ami újra meg újra arra sarkall, hogy kitelepülj, felmenj a Csillagdádba, hogy ráállj egy objektumra és fotózz. A kérdést azért tettem fel, mert jómagam átélem, így tudnám rá a választ, de hogy ezt más is megértse vagy éppen kedvet kapjon mindehhez gondoltam megkérdezni.

– Ez olyasmi lehet, mint a hegymászóknál, akik már nagyon sok hegyet megmásztak, de mindig van még meghódítandó csúcs. Hiába fotóztam már sok objektumot, még maradt bőven, amit még nem vagy esetleg a mai technológiával szebbre jobbra sikerülne. Valamint az , hogy a csillagdámban az Univerzummal a fejem felett teljesen ki tudok kapcsolódni, el tudok lazulni a hétköznapok taposómalma után. Az égi objektumok a fényképezés szempontjából gyakorlatilag végtelen darab számmal bírnak, csak lenne hozzá végtelen derült éjszaka és szabadidő. Ha az ember ezt egyszer elkezdte, nem nagyon lehet befejezni.

-Melyek a kedvenc fényképeid, asztrofotóid, ha lehet ilyen különbséget tenni, és ezeket bemutatnád nekünk pár mondatban?

A 2015-2016-ban készült Lófej-köd, Orion-köd

 

 

Nagyon szeretem ezt a két képemet, mert mind az Orion-köd és mind a lófej köd, nagyon jó légköri adottságok közepette és viszonylag rövid idő alatt készült és sikerült szinte hibátlanra kiexponálnom.

Mi olyan célod, vágyad van az amatőr csillagászat területén, amelyet szeretnél megvalósítani?

– NGC 2170-t és hasonlóan szép, de elég halvány objektumokat lefotózni.

 Van belőlük bőven.

Sokszor felmerül asztrofotós forumokon, beszélgetéseken, hogy mi is a jó asztrofotó titka. Meg lehet ezt fogalmazni, hogy mitől jó egy asztrofotó? Szívesen venném, ha azt is elomondanád a jó asztrfotóval kapcsolatosan, hogy mire figyeljen oda az, aki asztrofotót szeretne készíteni, az első lépésektől az utolsóig.

-Van néhány alapkövetelmény szerintem, amiket mindenképp be kellene tartani, mielőtt bárki megosztja a képét a nyivánossággal. Ezek: legyen éles a téma, legyen nagyjából helyes a fehéregyensúly, ne legyen beégve fehérbe a lényeg és ne legyen bebukva full feketébe. Valamennyire felejen meg az alapvető kompozíciós szabályoknak. Valamint asztrotájkép esetében legyen vízszintes a horizont. A többi dolog már expozíciós időtől az ég minőségétől, a feldolgozástól és az ízléstől függ.  Olyan is van akinek ugyan van ízlése, de elég pocsék.

-Jó ötletnek tartod-e ennek a honlapnak a létrehozását és mi az amivel Te kiegészítenéd, módosítanád?

Természetesen jó ötletnek tartom, annak ellenére, hogy már Jupiter tömegnyi hasonló van a neten.

-Köszönjük szépen a lehetőséget és a fényképeidet, Jó egészséget, derűs eget kívánok Hozé.

HZs

About the Author: