2016.11.25.

Interjú Dr. Zseli Józseffel

Az új honlapunk kapcsán szerettem volna interjút készíteni Dr. Zseli József amatőrcsillagásszal, aki igent mondott a felkérésre, megtisztelve ezzel a honlapunkat. Elöljáróban annyit, hogy még kisgyermek koromban az Ofotértben vett műanyag távcső, mikroszkóp készlettel „észleltem” a csillagos égen. Viszonylag későn, 27 évesen koromban kaptam rá igazán a csillagászatra mikor már saját anyagiakkal rendelkezve bátrabban gondolkodtam a téma iránt. Ekkor ismerkedtem meg Dr. Zseli Józseffel, aki a Magyar Csillagász Egyesület Dunaújvárosi Csoportjának a tagja. Ő fertőzött meg végleg. Egy észlelésre invitált meg többedmagával egy volt laktanya melletti hatalmas rétre. Végignéztünk jó pár Messier objektumot. Lenyűgözött. Mindezek alapján gondoltam úgy, hogy az interjúsorozat első személye Ő legyen, hiszen nagy szerepe volt abban, hogy elindultam ezen a csodálatos „ösvényen”.

– Örülök, hogy elfogadtad a www.macsnet.hu illetve az én felkérésemet. Bizonyára mindenki ezt kérdezi, de muszáj megkérdeznem, hogy mikor és hogyan ismerkedtél meg a csillagászattal, mióta űzöd ezt a csodálatos hobbit?

Nagyon köszönöm a felkérést, örömmel beszélek a csillagászattal kapcsolatos élményeimről. Általános iskolás korom óta vonz a csillagos ég. Szülőfalumbeli Barátommal közösen észleltük a Holdat és a Jupitert szemüveglencséből készült refraktorunkkal. A Kőszegi Jurisich Miklós gimnázium kollégiumában csillagász szakkört alapítottam, „Róka Gedeon csillagász szakkör” néven. Az egyetemi évek után Dunaújvárosban megkerestem a helyi amatőröket, Csiba Marci Bátyámtól nagyon sokat tanultam. Aztán egyre jobb távcsövekkel és fényképezőgépekkel észlelek ma is aktívan.

-Amatőrcsillagász pályafutásod során milyen buktatókba futottál bele, mit ajánlasz a kezdőknek mire figyeljenek oda, ha bele szeretnének vágni e szép hobbiba?

Az alapoktól kell kezdeni. Az „Ég” tanulásától, az optikai rendszerek ismeretétől a fényképezésig. Sok sikertelen próbálkozáson keresztül vezet az út a sikerélményig. A kitartás, a precíz megtervezés és megvalósítás a siker alapja. Az amatőrcsillagász nagyon sokféle ismeretanyaggal rendelkezik, hiszen a mitológiától kezdve a kőzetismereteken keresztül, a gáztörvényekig, rengeteg tudományágat felölel.

– Hallottam már előadásaidat, illetve észleltünk már közösen, pontosan tudom, hogy minden területen otthonosan mozogsz, legyen az észlelés, vagy fotózás, de jól tudom, hogy a kedvenc témád a Hold és a Nap fotózása? Mesélnél egy kicsit nekünk erről? Mivel és hogyan észleled, fotózod őket?

A Hold és a Nap fotózása mindig vonzott. Számtalan tekercs filmet fényképeztem fiatal koromban egy 80/1200-as Zeiss lencsével. Sokat otthon a fürdőszobában nagyítottam és hívtam elő. Rengeteget tanultam e téren Kocsis Antal és Iskum József amatőrtársaimtól. Mostanában egy 150/900-as akromáttal, webkamerával készítem a képeimet. Szeretem a Hidrogén alfa észleléseket is. Ezeket egy 60 mm-es Coronado távcsővel végzem. Nemrégiben egy komolyabb CaK szűrőt vásároltam, hogy teljes legyen a Nap felszínéről az amatőrök által megszokott spektrális tartományok fényképezése számomra is.

-Bemutathatunk néhány fényképedet rövid leírással?

– Nehéz választanom, mert mindegyik kép , még ha nem túl jó nyugodtság mellett készült is, az alkotás örömét idézi fel számomra.

A fenséges Copernicus kráterről a 305 mm-es Dobson távcsővel készült képen rengeteg apró részlet látható ebben a megvilágításban.

Magas napállás mellett, a terminátortól kissé távolabb is lehet gyönyörű részleteket fényképezni. Ezt a felvételt a 190/1000 Makszutow-Newton távcsővel készítettem a Herschel, Ptolemaeus, Alphonsus kráterekről és környezetükről.

A 2015.11.15-én látható napfoltcsoport részletei mellett a granuláció és a pórusmező is látványosan megmutatkozott.

A Hidrogén alfa vörös fénye rengeteg részletet láttat Napunk kromoszférájából. A felületi részletek mellett a protuberanciák varázslatos világát is megmutatja. Ez a kép 2016.05.31-én készült, felsorakoztatva a protuberanciák különböző formáit a nap peremén.

-Tudom, hogy a mélyég objektumokat nem csak észleled, hanem azokat is fotózod. Melyik a kedvenc mélyég objektumod vizuális és asztrofotós tekintetben, ha lehet ilyen különbséget tenni?

– A legkedvencebb mély ég objektumom az NGC 7789 nyílthalmaz a Cassiopeiában. A legkisebb távcsőben is szép látványt mutat, nagy reflektorral pedig megszámlálhatatlan apró csillagra bomlik. Asztrofotós szempontból a Scutum vidékét szeretem nyílthalmazaival, csillagösvényeivel, sötét ködeivel.

-Hogyan látod, érdekli-e a gyermekeket a mai internetes világban is a csillagászat, éppen úgy, mint régen, amikor még nem ültek ennyit a számítógép és tablet előtt?

– A saját gyermekeimet nem sikerült „megfertőzni” a csillagászat szeretetével, bár úgy érzem, hogy az Univerzum mélységét sikerült megismertetni Velük. Nagy sikeremnek tekintem, hogy Dr Németh Zoltánt a szenvedélyes amatőrcsillagászok közé sorolhatjuk, és kicsit részt vehettem abban is, hogy megszerezte az orvosdoktori címet. A virtuális világ elvonja a mai fiatalok figyelmét valóságos környezetünktől, ezért látunk nagyon kevés fiatalt az amatőrcsillagászok között. A számítógép előtt ülést azonban mi sem kerülhetjük el. Visszakérdezhetek? Hány órába kerül egy kép feldolgozása ameddig megoszthatjuk a közösségi oldalakon? A számítógép szerintem nagyon hasznos, de a „helyén” kell kezelni a dolgokat.

-Mit gondolsz arról, hogy a ledes világítás segíti-e az észlelésünket és a fotózásunkat. Nagyvenyimen kertedben észlelsz, Dunaújvárosban pedig ledes világításra álltak át, hogyan hat ez ki pl. a Te tevékenységedre?

– Dunaújváros fénybúrája sokkal kisebb lett a korábbinál, így Nekem kedvezett az átállás, de ahogy hallom a város megvilágítottsága is romlott, ez biztonsági szempontból azért nem kedvező. Az új világítótestek spektrális kibocsájtása megváltozott, ez felülírja a hagyományos fényszennyezés elleni szűrők használatát.

– Jó ötletnek tartod-e ennek a honlapnak a létrehozását?

– Minden kezdeményezés tetszik ami a csillagászatot népszerűsíti, és összetartja az aktívan észlelő amatőrcsillagászok csapatát.

-Köszönjük szépen a lehetőséget és a fényképeidet, Jó egészséget, derűs eget és jó unokázást kívánok Józsi.

– Ismételten köszönöm a felkérést, kívánom, hogy az új honlapnak minél több látogatója legyen az amatőrcsillagászok és az érdeklődők közül.

HZs

About the Author: