2017.07.16.

„Int-Ball” – a japán űrügynökség legújabb fejlesztése

„Int-Ball” – a japán űrügynökség legújabb fejlesztése

 

 

Íme a Japán Űrügynökség (JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency) legújabb, még fejlesztés alatt álló újdonsága az „Int-Ball”.

Két napja kaptuk az első híreket, hogy a japánok egy különleges kis elektronikai eszközön dolgoznak. De mi is ez igazából?
Nos ez egy vadonatúj fejlesztés első terméke – egy belső használatra szánt gömb-kamera.

(Őszintén szólva nem tudom ki hogy van vele, de én képtelen vagyok elvonatkoztatni az Feledés (Oblivion) című filmben látott robotokhoz való hasonlóságtól )

Az „Int-Ball” a SpaceX egyik Dragon teherűrhajójával (melyet  2017 június 4-én bocsátottak fel) érkezett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.

Milyen valódi haszna is lehet egy ilyen kamerának az ISS fedélzetén?

– A JAXA Tsukuba Űrközpont szakembereinek közvetlen irányítása alatt áll és külső segítség nélkül képes az ISS fedélzetén mozogni, miközben képek és videók rögzítésére alkalmas.
– A földi irányítók és kutatók valós időben láthatják a kamera által rögzített képeket, videókat.
– A kamera a legújabb drón technológiát alkalmazza, valamint a külső/belső részei 3D nyomtatással készülnek.
 

Az „Int-Ball”-al kapcsolatos jövőbeli célok

 – Rendelkezzen olyan teljesen autonóm mozgásra való képességel, amivel bármikor bárhová mozoghat az ISS fedélzetén, így bármilyen szögből rögzíthessen képeket.
–  A fejlesztés befejeztével a fedélzeti személyzetnek egyátalán ne kelljen fotózással időt tölteniük, ami jelenleg a munkaidejük mintegy 10% -át teszi ki.
– Lehetővé teszi a repülésirányítók és kutatók számára, hogy a legénység munkáját ugyanazon a nézőponton keresztül ellenőrizzék, mint a legénység. Hatékony együttműködés az ISS személyzete és a földi kapcsolat közt, mely remélhetőleg hozzájárul a „Kibo”-n (a japán szegmens kisérleti modulja) végzett kísérletek eredményeinek maximalizálásához.
– Az Int-Ball teljesítményének további javítása, funkcióinak fejlesztése. Továbbá az ISS-en belüli, valamint a járművön kívüli kísérletek automatizálásának és autonómiájának előmozdítása, miközben a jövőbeli kutatási feladatokra szánt robot-technológia elsajátítására törekszenek.

Eredeti cikk: http://iss.jaxa.jp/en/kiboexp/news/170714_int_ball_en.html
Fordította: Nagy Szabolcs

About the Author: