2017.11.26.

Ina – egy izgalmas célpont a Holdon

Már-már kezd hétköznapossá válni az együttműködés Földvári István Zoltánnal Hold tekintetében. Ő ajánlotta az LTVT programot is többek közt, ami zseniálisan jó szofver és a Hold észlelők nagy barátja. Tegnap este a beígért tiszta ég előtt nekiálltam tanulmányozni a terminátor közeli régiót az LTVT-ben, mit is volna érdemes ezúttal megörökíteni. Próbálok önállósodni, de ettől függetlenül rá-rászoktam írni Istvánra, hogy esetleg ismer-e az adott környéken valami izgalmas objektumot. Mint gyakorlott holdészlelő mindig tud valami érdekeset ajánlani…

Én a Rima Hyginus (220km hosszú) és Rima Ariadaeus (több mint 300km hosszú) hasadékokat céloztam meg, melyek egész közel találhatók egymáshoz.  István az Ina nevezetű D-alakú felszíni mélyedést javasolta (MCSE cikk az Ináról ITT), mely mindössze 2.9×1.9 km széles és 64 m mély.
Bevallom nem voltak hatalmas elvárásaim a sikerrel kapcsolatban. Lehet kicsit túl optimista célpontokat választottam a felszerelésemhez mérten, ráadásul az ég sem volt túl hálás, tiszta de nyugtalan.

A kis 127/1500-as makszutovot használtam a célra, a TeleVue 2.5x powermate toldattal 3750mm-re nyújtottam a fókusztávot , a videókat pedig egy ASI120MM kamera + vörös szűrővel lőttem.

Készült egy videó egy Canon 600D fényképezővel is a két hasadék környékéről, de inkább csak a Rima Ariadaeus kivehető.

Íme az eredmény, sajnos nem tudtam pontosan, csak hozzávetőlegesen megjelölni az Ina helyét, mert a megvilágítottság nem tette lehetővé. Viszont az írásom célja inkább azt szemléltetni, hogy az észlelés/fotózás csak a tanulási folyamat egy része, ami ezután jött legalább olyan fontos, mint a tubus mellett eltöltött idő – amolyan kutatómunka.

István javasolta, hogy nézzem át a korábbi felvételeim, hátha azokon is rajta van a fenti objektumok valamelyike. Nos találtam egy fotót, mely eszméletlen jó ég alatt készült és pont olyan területről, ahol mindhárom objektumot be tudtam azonosítani. Ráadásul majdnem teljesen ugyanezzel a felszereléssel készült, az egyedüli különbség, hogy az ASI 120MC helyett a mono ASI 120MM kamerát használtam tegnap. Innentől vált kifejezetten érdekessé az este.

Íme a korábbi fotóm, ami 2016 március 17-én készült.

Találtam egy angol nyelvű cikket, ami kifejezetten az Ina Calderával foglalkozik és kapunk egy kis segítséget is, hol keressük a Holdon –  többek között Alan Friedman zseniális fotóján (jelöletlenül, de én bejelöltem utólag). A Rima Hyginus és Rima Ariadaeus elég nagy képződmények, hogy különösebb segédlet nékül megtaláljuk őket. Az Ina viszont kis méreténél fogva már trükkösebb, így Alan fotóját használtam útmutatásképp.
Meglepő módon sikerült megtalálni a fotómon, ami nagyon nagy örömre ad okot. Először lássuk, mit is kell keressünk.

És akkor lássuk, mennyi látszik belőle a 2016-os felvételemen, kicsit belenagyítva:

Méghogy unalmas a Hold……

 

Készítette: Nagy Szabolcs

About the Author: