2019.05.02.

Holnap indulhat a SpaceX Dragon szállítóhajója az ISS-re

Az eredeti tervek szerint május 1-jén szerették volna útnak indítani a Dragon-t, ám ezúttal nem az időjárás vagy valamely földi technikai probléma szólt közbe. Az ISS-en egy elektromos hibát azonosítottak április 29-én, s kiderült, hogy az egyik áramelosztó eszköz hibásodott meg, amely az állomás külső felületén helyezkedik el. Az eszköz cseréjét meg kellett oldani, mielőtt a Dragont elindítják, mivel a csatlakozás üzemeltetési biztonsága teljes áramellátó rendszert kíván, annak redundanciáival együtt. Az áramelosztó az Űrállomás 8 csatornája közül kettőt látott el elektromossággal, így az áramellátás a háromnegyedére esett vissza az ISS-en. A legénység át tudta irányítani ugyan a kérdéses csatornákról az áramot, ám az eszköz mielőbbi cseréjét meg kellett szervezni. A cserét robotkar segítségével végezték el a mai napon (május 2.), az ezt követő ellenőrzések során meggyőződtek róla, hogy minden rendben visszaállt az eredeti formába. Ez alatt azt is értjük, hogy a Canadarm2 robotkar áramellátása is ismét redundáns – ez a legfontosabb a Dragon befogása során.
A mostani szerelés a második, teljesen robotikus úton megoldott volt, s ez a technológia majd a holdi küldetéseknél elengedhetetlen lesz, így külön jó hír, hogy simán ment az eszközcsere.

A Dragon 3-án, pénteken indulhat, a tervezett időpont magyar idő szerint reggel 9:11, a Cape Canaveral 40-es indítóállásáról szállhat fel a szállítóhajó a Falcon-9-en. Több mint 2,5 tonna terhet visz, ennek egy része a szokásos ellátmány, azonban a legfontosabb a következő hónapok során végzendő tudományos kísérlethez szükséges anyag, berendezés. Emellett szintén most kerül fel az Űrállomásra az OCO-3 nevű szén-dioxid mérő eszköz, amelyet az ISS külső felületére szerelnek majd fel. További hasznos teher az a kísérleti kommunikációs- és irányító eszköz is, amellyel azt fogják tesztelni, hogy a hagyományos rádióhullámok helyett röntgennel mennyire lehet hatékonyan kommunikálni (a röntgen le-fel kapcsolhatósága sokkal gyorsabb, mint a rádióé). Ez az eszköz a nagy távolságban lévő szondákkal, illetve azon hiperszonikus eszközökkel segíti majd a kommunikációt, amelyek plazmaburokban vannak, s a hagyományos rádióhullámok ezen nem jutnak át.

A szállítóhajó május 5-én érkezik meg az Űrállomásra.

A Dragon indítását a NASA TV adásában nézhetjük majd.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: