2018.09.28.

Hol születhetett az Oumuamua? Van néhány jelölt!

A GAIA csillagászati kutatóműhold adatai alapján olyan lehetséges csillagokat találtak a Gaia projektjén dolgozó csillagászok, amelyekről feltételezhető, hogy Naprendszerünk távoli látogatója esetleg onnan érkezhetett.
Ahhoz, hogy ezt kinyomozzák, a Gaia adatai különösen alkalmasak, mivel nemcsak egy adott csillag helyzetét, hanem annak mozgását is meg tudják határozni. Az Oumuamua üstökös, ezt is nemrégiben derítették ki (erről szóló cikkünk), így olyan csillagokat kerestek, ahonnan üstökösként kilökődhetett, feltehetően még azok bolygórendszere formálódása idején. Az Oumuamua pályáját vissza kellett követni a múltba, s azokat a csillagokat kellett számításba venni, amelyek útját keresztezte az űrön az elmúlt évmilliók során átszáguldó kóbor égitest.
A német Max Planck Csillagászati Intézet tudósai a GAIA áprilisban nyilvánosságra hozott adataiból dologztak, ebben az adatbázisban a Tejútrendszer több mint egymilliárdnyi csillagának pontos helyzete, mozgása, távolsága, s ami a legfontosabb, szögsebessége is szerepelt. Ezek közt hétmillió csillag esetében számították vissza azok múltbéli helyzetét, s az elmúlt néhány millió év alatt megtett teljes útvonalát. Ezt a mennyiséget további 220.000 csillag adataival egészítették ki, ez utóbbiak a csillagászati szakirodalomból korábbról ismert szögsebességűek. Ebből a tömegből keresték ki azon csillagokat, amelyek néhány fényévre megközelítették az Oumuamua múltbéli pályáját, s amelyeknek elég alacsony volt a relatív sebességük ahhoz, hogy onnan kilökődhessen egy üstökös a kívánt pályára.
Négy ilyen csillagot találtak, s mindegyik törpe, a mi Napunkéhoz hasonló, ill. annál kisebb tömegű, s az elmúlt 1-7 millió évben az Oumuamua útjával egyfelé jártak. Azt azonban egyik csillagról sem tudjuk, hogy lenne bolygórendszere vagy kettőscsillag volna (mivel a kilökődésben vagy egy másik csillag, vagy egy nagy tömegű bolygó gravitációs hatása sokat segítene). Azzal azonban, hogy lehetőségként felmerült e négy csillag, mint kiindulópont, már lehet olyan megfigyelési kampányokat célzottan indítani. amelyek során ezekről kideríthetünk az Oumuamua-kérdés megválaszolásához szükséges további információkat. Természetesen a GAIA további adatait is átvizsgálják majd a kutatók, s a 2020-as évek során két olyan kampány is lesz, amelyek révén a mostaninál jóval több csillag szögsebesség adatait ismerhetjük meg, s így majd a vizsgálatba vonható és potenciális kiindulási pontként szolgáló csillagok száma bővülhet, vagy szűkülhet is akár. A kutatók szerint a megfelelő adatokból, amelyeket a GAIA képes megadni. viszonylag könnyű kiszámítani az Oumuamua lehetséges születési helyét, illetve a Tejútrendszer múltjába is bepillantást nyerhetünk ezen adatok segítségével.

Az eredeti angol nyelű cikkek ide kattintás után elérhető.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: