2019.08.24.

Hogyan tud dokkolni a Szojuz MSz-14?

Az űrhajó az orosz robottal a fedélzetén augusztus 22-én indult Bajkonurból, és 24-én, szombaton reggel kellett volna automatikus üzemmódban dokkolnia az Űrállomáson.
A Kursz dokkolóautomatika hibásan működött (elvileg nem sugározta a kapcsolódáshoz szükséges rádiójelet), így a Szojuz nem tudott beállni megfelelően a Poiszk automatikus dokkolómoduljára. A Szojuzt ezt követően az ISS-től biztonságos távolságba manőverezték, ahol tovább kering. Az első információ az volt, hogy legkorábban hétfőn kísérelheti meg ismét a dokkolást az MSz-14. Teljes élő közvetítés itt látható.

 

Az orosz űrügynökség gyorsan válságstábot létesített a probléma megoldására még reggel, majd a délután során elő is álltak a kitervelt ötlettel.

A következőt szeretnék végrehajtani: hétfőn Alekszander Szkvorcov orosz kozmonauta beöltözik, majd beszáll a Zvezda modulra csatlakoztatott Szojuz MSz-13 űrhajóba (ezzel érkezett fel még júliusban), leválasztja az ISS-ről, s manuális irányítással átdokkol a Poiszk automata moduljára, ahová az MSz-14 az automatika hibája miatt nem tudott. Ezt követően Szkvorcov visszamászik az Űrállomásra.
Kedden, 27-én a Szojuz MSz-14 becélozza a Zvezda modult, amelynek, reméljük, hibátlanul működik az automatikája, s így ott elméletileg be is tud majd dokkolni. Szerencsére az orosz ISS szegmensen négy dokkoló port van, ebből 3 foglalt jelenleg, a negyedikre szeretett volna az MSz-14 becsatlakozni.
Szkvorcov a vasárnapi napot az Űrállomásra telepített Szojuz-szimulátoron tölti és felfrissíti a manuális dokkoláshoz szükséges tudását.

A helycsere nyilván nem végleges megoldás, de egyelőre ez teszi lehetővé, hogy az MSz-14 elérje az Űrállomást. A hajó útja egyébként teljesen problémamentesen zajlott, jól vizsgázott az emberes hajón most először használt rakéta is.
A cikket az újonnan érkező információkkal frissíteni fogom majd.

Az eredeti cikk oroszul itt olvasható.

UPDATE:
Nem meglepő módon az MSz-13 teljes felérkezett legénysége, vagyis Szkvorcov, Parmitano és Morgan beszállnak majd a hajóba az átdokkolás idejére (biztonsági okból: ha bármi balul sülne el, és nem tud bedokkolni a Poiszk modulra, haza tudnak jönni, nem ragadnak az ISS-en alkalmas hazaszállító űrhajó nélkül)
A NASA TV mind a hétfői MSz-13 átdokkolást, mind a keddi MSz-14 dokkolást közvetíteni fogja, az adás időpontok magyar időben:
– Hétfő reggel az átdokkolás közvetítése 05:00-től, elvileg 25 perces lesz a manőver, a kezdete 05:34, a vége 05:59
– Kedd reggel az MSz-14 befogadását 03:30-tól közvetítik
NASA TV

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: