2017.01.12.

Hevesy-kráter

Első alkalom, hogy ennyire nehezen fotózható krátert sikerült elcsípjek, hozzá teszem teljesen véletlenül….
Az eredeti, kb. háromszor ekkora területet lefedő felvétel még január 9-én készült, mely a Facebook csoportban megosztásra is került. Átlagos seeing, közepes jet stream mellett nem vártam életem felvételére. Azon felül, hogy a leírásban szereplő kráterneveket házi feladatként kiírogattam, nem nagyon foglalkoztam a fotóval túl sokat utána.
Majd Földvári István írt, hogy szívesen megnézné eredeti felbontásban, mert szerinte épphogy, de kivehető a Hevesy kráter. Őszintén sosem hallottam erről a kráterről, tehát maradt a jó öreg Google ami egyből a Wikipédiára repített. Ott ez fogadott:
„A Hevesy-kráter egy holdi becsapódási kráter, mely Hevesy György kémiai Nobel-díjas magyar származású tudósról kapta a nevét.
A Hold északi pólusvidékén, a Földről nem látszó túlsó oldalon helyezkedik el.”

Ezen a ponton megakadtam kicsit, ha egyszer nem fotózható akkor most hogy van ez. István komoly szakértője a Holdnak, így alapvetően követtem az iránymutatását és próbáltam az általa átküldött fotókból és leírásokból saját magam is azonosítani a Hevesy krátert. Ezen a ponton jegyezném meg, aki szerint a Hold unalmas és lerágott csont, azoknak üzenem nagyon is tévednek!

Nos a tényállás úgy néz ki az, hogy a Földről igenis fotózható a kráter pereme (éppenhogy), persze az aktuális librációtól és megvilágítottságtól függően.

A kráterről és magáról Hevesy Györgyről bővebben Földvári István cikkében:
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/2015/10/08/eszleljuk-a-hevesy-kratert/

 

Nagy Szabolcs

About the Author: