2018.12.02.

Hétfőn érkezik a Bennu kisbolygóhoz az OSIRIS-Rex űrszonda!

Két évi űrutazást követően hétfőn, december 3-án magyar idő szerint kb. este 18:00-kor érkezik az aprócska, nem egészen 500 m átmérőjű, (101955) Bennu nevű, Apollo-típusú földközeli aszteroidához a mintavételező szonda, amelynek egyik feladata a kisbolygóból vett kőzetminta hazaszállítása. A hazaérkezésre 2023-ban számíthatunk majd.

A szonda 2016 szeptemberében indult útnak, s az elmúlt hetek során a közeledésének köszönhetően egyre nagyobb felbontású képek érkeztek a kisbolygóról: a szögletes alakú égitest felszínét számtalan szikla borítja, így a mintavételezés helyszínét kiválasztó folyamat nem lesz egyszerű. A kiválasztáshoz a szonda a kisbolygó körüli keringései során méri majd fel alaposan a felszínt, s ez alapján határozzák majd meg a megfelelő pontot. A szonda egyébként egy évet tölt majd el a Bennu körül keringve, a helyszín kiválasztásán túl számos tudományos mérést is folytat majd.


A szonda igen lassan ereszkedik majd a felszín közelébe a fékezőrakétája segítségével, majd a mintavételező robotkar kinyújtásával eléri a felszínt. A robotkar érintkezésekor nitrogéngázt fog nagy erővel kibocsátani a kar, s az ezzel felvert „por”, ami a gyakorlatban 2cm-nél apróbb szemcséket jelent, a szintén a robotkaron lévő tartályba kerül, s aztán a szonda gyorsan fel is emelkedik a felszín közeléből. Ezen egy remek animáción így fest: 

A holnapi randevú a fenti folyamat első lépése lesz, s a megérkezésről élő műsort közvetít a NASA számos csatornán, pl. NASA, UStream.
A munkálatokat a szonda Facebook oldalán folyamatosan követhetjük.

Kapcsolódó angol nyelvű cikkek itt1, itt2 és itt3.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

5/5 (1)

Értékelés

About the Author: