2017.12.09.

Hazavezeti az űrhajóst az űrsétákhoz készülő új űrruha

Már több évtizede, hogy az űrhajósaink az űrhajó biztonságából időnként kisétálnak a szabadba és különféle, igen bonyolult munkálatokat végeznek el a járműveik külsején. Ma már általánosak a sok hosszú órán át tartó űrséták, amelyek során végig koncentrált figyelemmel és precízen kell dolgozniuk az űrhajósoknak, mindezt ormótlan ruhában-kesztyűben.
Az űrséták során azonban nem ritka, hogy az űrhajós dezorientált és zavart lesz, szédül, így nehezen „talál vissza” az anyaűrhajóba. Gravitáció érzése nélkül nem könnyű megmondani, mi merre van… Mit lehet tenni, hogy könnyebb dolga legyen?

A NASA egyik partnere, egy kutatással és fejlesztéssel foglalkozó nonprofit cég (http://www.draper.com/) olyan űrruhát készít, amelybe beépítenek a hazatérést segítő ultramodern eszközöket és egy „pánikgomb” segítségével az űrhajóst ez visszavezeti a hajóba, és még akkor is sikerül így visszatérnie az érintettnek, ha nincs más űrhajós, aki segítsen neki.
Az űrruhákban jelenleg csak manuálisan működtethető navigáció van, és egy veszélyhelyzet során az űrhajós életébe is kerülhet, ha nem képes hazatalálni. A hibamentességet biztosító technológia a megoldás, azonban a kifejlesztésénél számos akadályt kell leküzdeni.
Az űrhajós és a hajó egymáshoz viszonyított helyzetének meghatározása odakinn komplex feladat, külön navigációs rendszert kellett ehhez kifejleszteni. Emellett a rendszer felkészült arra is, hogy egy esetleg eszméletét vesztett űrhajóst is biztonságba juttasson, és méri például az oxigénfogyasztást is a folyamat során.

Az új űrruha képes lesz működtetni az űrhajós rakétahátizsákját emberi beavatkozás nélkül, hang és képjelek segítségével irányítani tudja az űrhajóst a begyűjtött adatok alapján. A beépített pánikgombot akár maga az űrsétán részt vevő, akár másik űrhajós, de még a földi irányítóközpont is bekapcsolhatja szükség esetén.
Az űrruha érzékelőit be lehet állítani úgy, hogy akár a másik, űrsétáló kollégát, akár az anyaűrhajót vegye referenciapontnak és ezekhez képest mérje a viselője mozgását, irányát, gyorsulását, stb. A navigációs modult be lehet állítani GPS vezérlésre, a sisakkamera által érzékeltek alapján való, vagy csillagokhoz viszonyított tájékozódásra az adott űrséta igényeinek megfelelően. A pontos hazavezetéshez a rendszer a saját mérési adatait és mozgásérzékelők valamint a sisakból látottak összességét kombinálja.

Az űrruha, amellett, hogy a fenti képességekkel segíti majd az űrhajósokat, további adatokkal is ellátja őket, amelyeket az űrséták során, a feladatok teljesítéséhez használhatnak, megkönnyítve, felgyorsítva a munkafolyamatokat.

Eredeti angol nyelvű cikk ITT található.

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: