2019.06.24.

Hazatérő ISS-legénység, újabb FalconHeavy indítás kedden

Mozgalmas nap lesz kedden az űrhajózás rajongói számára, két jeles eseményt is követhetünk majd az élő közvetítésekben.

Anne McClain, David Saint-Jacques és Oleg Kononyenkó hétfőn jönnek haza küldetésük befejeztével. Magyar idő szerint hétfő este 21:30-kor szállnak át a Szojuz MSz-11 hajóba a hazaindulók, majd magyar időben már éjfél után, vagyis 25-én, kedden 01:25-kor válik le a hajójuk az ISS-ről. A landolás a kazah pusztában hajnal 04:48-kor várható, így a kedd reggeli kávét érdemesebb lehet előre hozni picit.

A SpaceX FalconHeavy amerikai idő szerint még éjfél előtt, magyar időben viszont kedd reggel 05:30-tól startolhat el, az indítási ablak idejére jelenleg 70%-ban kedvező időjárást várnak, ez ugyan nem a legjobb, de bízzunk benne, hogy megússzák zavaró jelenségek és halasztás nélkül.
A FH összesen 24 műholdat szállít majd, ezek tudományos kutatásokat szolgáló eszközök, állami és kutatóintézeti megrendelésre. Meteorológiai műholdak, új, toxinoktól mentes rakéta-üzemanyagot tesztelő műhold, űridőjárás hatását vizsgáló műholdak, a rádiójelek felső légköri torzulását vizsgáló műhold is utazik a nehézrakétán. Köztük lesz az az atomóra is, amely a bolygóközi utazások során ad majd pontos idő szolgáltatást. E műszer kifejlesztésének fő részét a miniatürizálás tette ki, s a most útnak indítandó eszköz még csak prototípus, amely egy éves tesztidőszak során vizsgázik majd. A FalconHeavy a sok műhold különféle pályája miatt optimális szállítóeszköz ez esetben.

Ha az indítás ideje tolódik, frissíteni fogom a cikket. A landolást és a FH indítást is élőben nézhetjük majd itt1 és itt2.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: