2020.02.05.

Hazatér a rekorder Christina Hammock Koch az ISS-ről

Február 6-án, 328 világűrben eltöltött nap után hazatér Christina Hammock Koch magyar idő szerint reggel 6:50-kor két társával, Luca Parmitano olasz, és Alekszander Szkvorcov orosz űrhajóssal együtt, a Szojuz MSz-13 fedélzetén leválik a Nemzetközi Űrállomásról, a kazahsztáni landolás magyar időben 10:12-re várható. Az eseményt a NASA TV ( vagy a NASA LIVE csatornája) szokás szerint közvetíti.

Koch ezzel a második leghosszabb küldetést végrehajtott amerikai űrhajós lesz, Scott Kelly 340 napos, vagyis csak 12 nappal hosszabb kísérleti misszióját követően. Az összesen űrben töltött idő tekintetében hetedik helyezett lett már ezzel, az első utazásával.

A hosszúra nyúlt műszak oka részint hasonló volt: a hosszú távú űrutazás női szervezetre gyakorolt hatásainak felmérése. Koch munkájában is jelentős szerep jutott a biológiai, élettani kísérleteknek, illetve olyan teszteknek, amelyek szintén a hosszú távú űrutazások árnyoldalait hivatottak enyhíteni. Ilyen volt például annak a vizsgálata, hogy mi történik az egyéni motivációval, ha két űrhajós felcseréli a nekik címzett feladatokat a monotónia elkerülése végett, illetve beletartozott az is, hogy az egyes űrhajós-ételek unalmas vagy változatos voltáról beszámoljon. Tesztelt egy olyan új rendszert is, amely a vizeletet alakítja ivóvízzé. Az élettani vizsgálatokban az emberi látás, az izomzat, az immunrendszer, a csontok egészsége, vagy például az egyensúlyszerv „edzése” szerepelt. Virtuális valóság segítségével, súlytalanságban végzett tájékozódási tesztekkel szimulálta az űrben való orientációt, illetve a térbeli tájékozódás változásait vizsgálta a memória és az érzékelés területén.

Koch jelenleg a női űrhajósok közt az első az egyhuzamban az űrben töltött idő tekintetében, részese volt az első (és második), csak női résztvevőkkel végrehajtott űrsétának. Több mint 210 kísérletben dolgozott, amelyek mind a hosszú távú űrutazások, például az Artemis, az új holdprogram előkészítését szolgálták.
Valószínűleg már örül, hogy ennyi idő után hazatérhet, és pár, vizsgálatokkal eltöltött hét után kicsit pihenhet is, még akkor is, ha a gravitáció miatt újra kénytelen lesz melltartót is hordani. Tervei szerint két nappal a leszállást követően már szeretne a saját lábán stabilan állni és járni, ám tart attól, hogy a 327 súlytalanságban, hálózsákban kényelmesen lebegve eltöltött éjszaka után különösen szokatlan lesz ágyban aludni, ahol forgolódni kell a kényelmes póz megtalálása végett.

További angol nyelvű publikációk a témában itt1, itt2 és itt3.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: