2018.12.20.

Három űrhajós tér vissza a Nemzetközi Űrállomásról

Hosszú és igen mozgalmas szolgálati ideje leteltével ma hazatér az ISS-ről Alexander Gerst (ESA), Serena Auñón-Chancellor (NASA) és Szergej Prokopjev (Roszkozmosz). A trió magyar idő szerint 19-én még éjfél előtt, 23:45-kor zárja magára a Szojuz MSz-9 zsilipjét, majd már 20-án, magyar idő szerint hajnali 2:40-kor leválnak az Űrállomásról. Hajnali 05:10-kor kapcsolják be a fékezőhajtóművet, majd várhatóan 06:03-kor érnek földet Kazahsztánban, a szokásos, Zsezkazgan közeli sztyeppén. A leérkezés ottani idő szerint már délelőtt, vagyis világosban történik. A területen igen hideg van (holnap hajnalra -15°C-ot várnak) és egyelőre alacsonyszintű rétegfelhőzet is uralja a sztyeppe egét, így kérdéses, hogy a landolás élő adásában mit láthatunk majd. A leérkezést a NASA TV közvetíti, így a szokásos csatornákon követhetjük az eseményeket:
NASA élő adás 1
NASA élő adás 2

illetve az orosz adást preferálóknak:
Roscosmos élő adás

Az ISS parancsnoki teendőit eddig ellátó Gerst már átadta a stafétát orosz kollégájának, Oleg Kononyenkónak, ám érdemes megjegyezni, hogy a geofizikus-vulkanológus német űrhajós volt a második európai asztronauta, aki az Űrállomás parancsnokaként dolgozhatott.
A jelenlegi legénység február végéig hármasban marad, majd az akkor érkezőkkel kiegészül a szokásos hat főre az ISS állománya.

A Szojuz MSz-9 visszatérését talán a szokásosnál nagyobb közfigyelem övezheti az űrjármű orbitális kabinján még augusztusban talált és betapasztott lyuk miatt, azonban fontos megjegyezni, hogy az a része az űrhajónak nem játszik szerepet a legénység visszatérésében, még a légkörben leválik a visszatérő legénységi kabinról, így az sem okozhat problémát, hogy lyukas volt.

Frissítés:
Időközben leváltak Nemzetközi Űrállomásról, videó az eseményről:

 

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

Nincs még értékelés

Értékelés

About the Author: