2017.09.01.

Hamarosan a Mars belsejébe pillanthatunk

A NASA következő marsi szondáját, az InSight névre keresztelt eszközt 2018 május első napjaiban tervezik elindítani, ráadásnak a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról – eddig innen sosem indult bolygóközi útra űrjármű. A szonda néhány hónappal később, 2018. november végén érheti el a vörös bolygót. Természetesen a szonda neve ismét elmés betűszó is: Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport.vagyis Belső Kutatások Szeizmikus, Geodéziai és Hőtranszport vizsgálatok segítségével – InSight szó szerint bepillantást jelent, de egyúttal mélyebb, összefüggésekben jelentkező megértést is.
Mivel a Mars sokkal hosszabb ideje inaktív geológiailag (vagyis a Mars esetében areológiailag) Földünknél, így a kutatási eredményekből valószínűleg bolygónk korábbi, ősi állapotaira is, a kőzetbolygók keletkezésére is lehet majd következtetni.
A szonda egy helyben álló leszállóegységet küld a felszínre, ez az egyenlítő közelében landol majd, s legyezőszerűen kinyitható napelemtáblákkal együtt 6 méteres nagyságú lesz. A landolást követő néhány hét elteltével két fő műszerét a Mars talajába mélyeszti. Az egyik műszer egy rendkívül finom elmozdulások érzékelésére alkalmas szeizmométer, amelyet nemzetközi összefogással francia, svájci, brit, német és amerikai intézetek készítettek el. A műszert árnyékolni fogják a széltől, így csak a marsrengések és a meteoritbecsapódások okozta rezgéseket detektálja majd. A szeizmikus jelekből – amint a Földön is – információt kaphatunk a bolygó belső szerkezetéről, sűrűségéről.
A másik műszer egy önmagát legalább 3 méteres mélységbe lekalapáló hőmérő lesz, amellyel a bolygó belsejéből áramló hőt mérik majd, a mérőeszközt a német űrügynökség készítette, a bekalapáló szerkezet pedig lengyel munka.
A szonda harmadik műszere a bolygó tengelyforgásának perturbációit vizsgálja majd, mégpedig rádióhullámok segítségével – ebből a Mars magjának méretére következtethetnek.
Két évet csúszott egyébként a szonda indítása, mivel még 2016-ban észleltek a szeizmométer fő szenzorát vákumközeli környezetben tartó fémtartályon egy kis szivárgást, ezt azóta kijavították és a sikeres tesztelést követően már be is szerelték a leszállóegységbe.
További információk az InSight-ról: https://www.nasa.gov/mission_pages/insight/main/index.html
Eredeti cikk: https://www.nasa.gov/feature/jpl/nasas-next-mars-mission-to-investigate-interior-of-red-planet

Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: