2019.07.19.

Friss legénység indul szombaton az ISS-re

A Holdra szállás 50. évfordulóját az ISS-en dolgozók új legénység csatlakozásával ünnepelhetik. Hárman indulnak útnak szombat kora este a Szojuz MSz-13 fedélzetén: az ESA képviseletében Luca Parmitano olasz űrhajós, a NASA részéről Andrew Morgan, s az orosz Alekszandr Szkvorcov.
A bajkonuri start magyar idő szerint 18:28-kor várható, s 6,5 órás utazást követően dokkol majd a hajó az ISS Zvezda modulján, ennek a várható időpontja magyar időben már vasárnapra, 00:50-re esik.
A Szojuz megpillantására is van esélyünk, a dokkolás előtt közel 2 órával fog felettünk átvonulni az ISS, 23:01-23:14 közt az északi égen, ekkor még viszonylag távol lesz tőle a Szojuz, néhány perccel követheti, de már az ISS-hez hasonló égi úton. A hasonló átvonulásoknál a Szojuz megszokott 2-3 magnitúdós fényessége (persze nem belvárosi, fényszennyezett helyen) könnyen láthatóvá teszi.
A következő átvonulás a dokkolás előtti percekben várható, 00:38-00:45 közt, ekkor már szabad szemmel nem fogjuk tudni a Szojuzt megkülönböztetni az ISS igen fényes pontjától, de távcsöves megfigyelők, fotósok számára azért izgalmas lehetőséget rejt ez az átvonulás. Ez is az északi égen folyik majd, kb. 40 fokos maximális magasságban, az Űrállomás legkisebb távolsága 610 km körül lesz, ez nem kimondottan ideális, de nem is lehetetlenül nagy.

Szkvorcov harmadszor, a mérnök-berepülő pilóta Parmitano másodszor, a katonaorvosi végzettségű Morgan pedig először utazik majd az űrbe. A Szojuz már az indítóálláson van, a kifelé vezető útját s felállítását videón is megnézhetjük.

Az indítást és a dokkolást is élőben közvetíti a NASA TV, illetve a Roszkozmosz online adása.

Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: