2017.07.24.

Friss legénység indul az ISS-re július 28-án

Friss legénység indul az ISS-re 28-án

Magyar idő szerint 17:41-kor indul a Szojuz MSz-05 a bajkonuri űrkikötőből az ISS-re, a fedélzetén három űrhajóssal: Paolo Nespoli, Szergej Rjazanszkij és Randolph Breznik utaznak a Nemzetközi Űrállomásra. A fellövés Bajkonurban már kora esti időben zajlik, bizonyára látványos lesz, természetesen közvetítés lesz róla a NASA TV-n (https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public )

A csapatból „kilóg” Paolo Nespoli, aki már harmadik alkalommal utazik az űrállomásra, 2007-ben még a Discovery űrsiklóval, 2010-ben már Szojuzzal járt fenn. Paolo áprilisban volt 60 éves, így veteránnak számít az űrhajósok közt.

A csapat a ma már szokásos 6 órás úton érkezik az űrállomásra, a dokkolás magyar idő szerint éjfélkor várható a Rasszvet modulon.


Már csak az időjárásnak kell közreműködnie ahhoz, hogy végre mi is láthassuk az ISS-re érkező hajót, ezen az estén két kedvező ISS átvonulás is lesz hazánk felett, a második közvetlenül a dokkolás előtti percekben, így a távcsöves ISS megfigyelőknek, fotósoknak különösen szerencsés alkalom lehet ez, az Űrállomástól ekkor csak néhány méterre lesz a Szojuz. Az átvonuláskor az ISS kb. 600km-re repül tőlünk, az északi égen, kb. 40 fok magasságban, így nagyobb távcsővel érdemes követni őket.
Az első átvonuláskor még távolabb, becslésem szerint kb. 30-40 km-re lesz a Szojuz az állomástól, így az átvonuláskor két jól elkülönülő fénypontunk lesz, de pontos távolságadatot egyelőre nem tudok, frissítem majd a cikket, ha elérhető lesz.
Fordította: Landy-Gyebnár Mónika
(További fordítások a szerzőtől facebookon:  Égen – Földön – Föld alatt)

About the Author: